Κόσμος

Προβάδισμα Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις – Γιατί ο Ερντογάν θέλει τον δήμο – Galaksias.com

Προβάδισμα Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή. 

Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία ολοκληρώνεται αλλά όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle,όλοι συμφωνούν ότι αυτές οι τοπικές εκλογές δεν μοιάζουν με καμία από τις προηγούμενες.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welle:

Σε δύο ημέρες εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν τους τοπικούς τους άρχοντες και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα. Όμως τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, μία τεράστια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η δημαρχιακή κούρσα διεξάγεται θεωρητικά ανάμεσα στον νυν δήμαρχο και υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον αντίπαλό του της κυβερνητικής συμμαχίας, Μουράτ Κουρούμ.

Στην πραγματικότητα όμως ο αντίπαλος του Ιμάμογλου δεν είναι ο αδύναμος και άχρωμος Μουράτ Κουρούμ, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μη χάσει και θέλει να εδραιώσει την εξουσία του μετά και τις εκλογές του 2023.

Θέλει να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη όχι μόνο για λόγους θρησκευτικής ταυτότητας, όχι μόνο γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος, αλλά και επειδή σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης θα αποκτήσει τον έλεγχο μίας πόλης με ετήσιο προϋπολογισμό 6,6 δις δολαρίων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρατικές πολιτικές.

Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά την κατανομή των αναποφάσιστων. Μία νίκη του Ιμάμογλου φαίνεται τώρα πιο πιθανή από τους δημοσκόπους, αν και οι ίδιοι δημοσκόποι έπεσαν τραγικά έξω στις περσινές εκλογές. Ωστόσο, μία νίκη του νυν δημάρχου θα τον αναδείκνυε ως τον μόνο που νίκησε τον Ερντογάν για δεύτερη φορά αλλά και ως τον φυσικό ηγέτη του ΡΛΚ, πράγμα όμως που σε μεταγενέστερη φάση ίσως θα προκαλούσε πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button