Κόσμος

«Επαναστατικό» αιματολογικό τεστ εντοπίζει τον κίνδυνο άνοιας 15 χρόνια πριν την εμφάνισή της

Το τεστ κοιτά για αλλαγές σε συγκεκριμένες πρωτείνες. Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει 11 πρωτείνες οι οποίες δίνουν με ακρίβεια κατά 90% στο να προβλέπουν μελλοντικά την άνοια.

Οι πρωτείνες αυτές, που μπορούν να βρεθούν στο πλάσμα, δείχνουν τις βιολογικές αλλαγές που μπορεί να δει κανείς σε ανθρώπους που έχουν άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Μία τέτοια πρωτείνη γνωστή ως GFAP έχει ήδη αναγνωριστεί σαν πιθανή ένδειξη σε μικρότερες μελέτες.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Γουόργουικ και του Φουντάν της Κίνας δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Aging.

Ο καθηγητής Τζιανφένγκ Φενγκ από το τμήμα υπολογιστών του Γουόργουικ είπε ότι αυτό το τεστ «μπορεί εύκολα να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς»

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διάγνωση είναι πολύ σημαντική καθώς υπάρχουν νέα φάρμακα τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου αν διαπιστωθεί έγκαιρα.

Από την πλευρά του ο Τζιά Γιου από το πανεπιστήμιο Φουντάν τονίζει ότι το τεστ έχει τεράστια σημασία καθώς διαπιστώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του τεστ καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει μέρος των εξετάσεων αίματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο δεδομένα από 50.000 υγιείς ανθρώπους από βρετανική βάση δεδομένων.

Ανέλυσαν τα δείγματα αίματος μεταξύ 2006 and 2010.

Σε μια περίοδο 10 με 15 χρόνων διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 1,400 άνθρωποι εμφάνισαν άνοια.

Αναλύοντας περισσότερες από 1.400 διαφορετικές πρωτεΐνες στο αίμα και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές βρήκαν 11 πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την άνοια έως και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ Ρίτσαρντ Όκλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα εξέτασε τις πρωτεΐνες στο αίμα υγιών ατόμων και τους παρακολούθησε 15 χρόνια αργότερα και βρήκε ένα κοινό σύνολο πρωτεϊνών σε εκείνους που συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια.

Είναι πολύ νωρίς και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά, αλλά αυτό θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την έγκαιρη πρόβλεψη της άνοιας και να μας διδάξει περισσότερα για το πώς να παρέχουμε μια έγκαιρη και ακριβή διάγνωση.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εξετάσεις αίματος που να λειτουργούν σε πραγματικές συνθήκες και να μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια την άνοια όταν κάποιος αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button