ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι αμερικανικές τράπεζες «πολιορκούν» και τη γερμανική «μεσαία τάξη» – To σχέδιο της JP Morgan

Τάσεις επέκτασης της «φιλο – αμερικανικής» τάσης και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας (Mittelstand – Μεσαία Τάξη) -πέρα από τις μεγάλες- καταγράφει ο γερμανικός τύπος και αυτό την ώρα που οι γερμανικές τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται από την κρίση της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, ενώ οι αμερικανοί επενδυτές έχουν αυξήσει την «παρουσία» τους στις γερμανικές Α.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt,  η μεγάλη αμερικανική τράπεζα JP Morgan επεκτείνει τη θέση της στον γερμανικό τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

«Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των πελατών μας από τα μέσα του 2022», δήλωσε ο διευθυντής της JP Morgan, Μπέρναρντ Μπρίνκερ (Bernhard Brinker) στην Handelsblatt. «Τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, στοχεύουμε σε περαιτέρω διπλασιασμό».

Έτσι, η JP Morgan ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο τα εγχώρια ιδρύματα όπως η Landesbanken, η Commerzbank και η Deutsche Bank στις βασικές δραστηριότητές τους – και δεν είναι η μόνη σε αυτό. Άλλα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης σημειώσει κέρδη στη γερμανική εταιρική τραπεζική κατά την τελευταία δεκαετία.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση που πραγματοποίησε η Barkow Consulting βάσει στοιχείων της Bundesbank για την Handelsblatt. Για παράδειγμα, το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών στον τομέα του δανεισμού με εταιρείες στη Γερμανία αυξήθηκε από 8,8% στο τέλος του 2013 σε 12,6% στο τέλος του περασμένου έτους – μόνο μια μέτρια αύξηση, αλλά αυτή που υπογραμμίζει τις απαιτήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon) είχε ήδη καταστήσει σαφές πόσο μεγάλες είναι οι φιλοδοξίες της JP Morgan τον Ιούλιο του 2023 σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Η ευρωπαϊκή θυγατρική του ιδρύματος, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, πρόκειται να γίνει μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, είπε. Στο τέλος του 2022, η τράπεζα βρισκόταν στην πέμπτη θέση με συνολικό ενεργητικό 436 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέρος της «εφόδου» της  JP Morgan στη Γερμανία είναι η ψηφιακή τράπεζα Chase, με την οποία η JP Morgan θέλει να εισέλθει στην αγορά των ιδιωτικών επιχειρήσεων της κεντροευρωπαϊκής χώρας  πιθανώς το 2025. Ο Dimon τόνισε ότι ήθελε να «συνεχίσει να αναπτύσσεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς στη Γερμανία και την ΕΕ».

Εκτός από τις μεγάλες εταιρείες, το ινστιτούτο παγιδεύει επίσης μεσαίες επιχειρήσεις από το 2019. Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό περιλαμβάνει εταιρείες με πωλήσεις περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ έως περίπου δύο έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ ή με λειτουργικό κέρδος (Ebitda) μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Το target  – group της JP Morgan στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία περιλαμβάνει περισσότερες από 500 εταιρείες, λέει ο διευθυντής Brinker. «Από πέρυσι, εστιάζουμε επίσης μικρότερες εταιρείες σε επιλεγμένους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της τεχνολογίας και του τομέα της βιωσιμότητας».

Ο Brinker μετακόμισε από την Hypovereinsbank στην JP Morgan στις αρχές του 2019 και έκτοτε δημιούργησε το νέο τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η τράπεζα απευθύνεται σε πελάτες που είτε δραστηριοποιούνται ήδη διεθνώς είτε προσπαθούν να το πράξουν. «Διαφορετικά, οι εταιρείες που προσανατολίζονται προς την κεφαλαιαγορά ή δραστηριοποιούνται ήδη εκεί είναι ενδιαφέρουσες», εξηγεί ο Brinker.

Οι πελάτες της JP Morgan περιλαμβάνουν την Birkenstock και τον κατασκευαστή τεθωρακισμένων εργαλείων Renk, οι οποίοι πρόσφατα εισήχθησαν στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, η JP Morgan συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τον όμιλο Schön-Klinik και τον κατασκευαστή πλαστικών Profine.

«Η ομάδα μας στη Φρανκφούρτη και τη Ζυρίχη απασχολεί σήμερα περίπου 25 υπαλλήλους», λέει ο Brinker. Τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί κατά δέκα έως 15%. «Παραμένουμε πλήρως σε τροχιά ανάπτυξης».

Η JP Morgan διαφοροποιείται από άλλες τράπεζες με τον ισχυρό ισολογισμό της, το παγκόσμιο δίκτυο και την ολοκληρωμένη προσφορά προϊόντων. Εκτός από την παροχή συμβουλών σχετικά με εξαγορές και χρηματοδότηση, η τράπεζα χειρίζεται επίσης συναλλαγές πληρωμών για εταιρικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο Brinker. “Χορηγούμε επίσης δάνεια, αλλά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εταιρικοί πελάτες που δεν χρησιμοποιούν επίσης άλλα προϊόντα από εμάς”.

Οι εταιρείες βρίσκουν τις ΗΠΑ ελκυστικές για πολλούς λόγους

Η JP Morgan επωφελείται επί του παρόντος από το γεγονός ότι πολλές μεσαίες εταιρείες επεκτείνουν τη συμμετοχή τους στις ΗΠΑ – και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής εκεί. «Πολλές γερμανικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. Ένα σημαντικό μέρος αυτού είναι στις ΗΠΑ», λέει ο Brinker. Εκτός από το πρόγραμμα επιδότησης του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), υπάρχουν πολλές αμερικανικές πολιτείες που προσελκύουν εταιρείες με φορολογικά πλεονεκτήματα. «Επιπλέον, η Αμερική είναι μια μεγάλη αγορά πωλήσεων όπου πολλές εταιρείες θέλουν να είναι παρούσες».

Από την άποψη της JP Morgan, μια «εκ νέου παγκοσμιοποίηση» λαμβάνει χώρα σήμερα παγκοσμίως. «Λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες προσπαθούν να πλησιάσουν τις τελικές αγορές τους με την παραγωγή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και με την ανάπτυξη», λέει ο Brinker.

Παρόμοια παρατήρηση διατυπώνεται και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπάρχει μια αυξανόμενη προθυμία για επενδύσεις μεταξύ των Γερμανών εταιρικών πελατών, δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Commerzbank, Bettina Orlopp. «Δυστυχώς, όμως, αυτό συμβαίνει όλο και περισσότερο στο εξωτερικό και όχι αρκετά στη Γερμανία». Αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τη Γερμανία ως επιχειρηματική τοποθεσία.

Ο Brinker παρατηρεί επίσης ότι οι γερμανικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ασχολούνται όλο και περισσότερο με τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τη συμμετοχή των επενδυτών.

Η πώληση του τμήματος αντλιών θερμότητας της Viessmann στον αμερικανικό ανταγωνιστή Carrier Global είναι μόνο ένα παράδειγμα αυτού.

“Πολλές μεσαίες επιχειρήσεις συζητούν τώρα εάν η εταιρεία τους είναι καλά τοποθετημένη για το μέλλον ή εάν μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια τέτοια λύση μετασχηματισμού”.

To άρθρο Οι αμερικανικές τράπεζες «πολιορκούν» και τη γερμανική «μεσαία τάξη» – To σχέδιο της JP Morgan δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button