Τρόπος Ζωής

Η ΕΕ ανακοινώνει την επιβολή κυρώσεων σε 6 νομικά πρόσωπα – Galaksias Portal News

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως επέβαλε κυρώσεις σε έξι οντότητες, που κατηγορούνται πως εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τα δυο εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν.

Από τη 15η Απριλίου 2023 στο Σουδάν μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ένοπλη σύρραξη αυτή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι, σύμφωνα με —πολύ συντηρητική— εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι τρεις οντότητες που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ είναι εταιρείες ελεγχόμενες από τις ένοπλες δυνάμεις, όπως ιδίως ο όμιλος Defense Industries System, ο τζίρος του οποίου εκτιμάται πως ανερχόταν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Άλλες τρεις εταιρείες, ελεγχόμενες από τον στρατηγό Ντάγκλο και αδέλφια του, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπονται κυρίως το πάγωμα τυχόν πόρων των έξι οντοτήτων στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία, η απαγόρευση δοσοληψιών φυσικών και νομικών προσώπων στην Ευρώπη μαζί τους, καθώς και η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ των επικεφαλής τους, εξηγείται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις έξι οντότητες προσάπτεται η «υποστήριξη δραστηριοτήτων που υπονόμευσαν τη σταθερότητα και την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν».

Η ΕΕ «παραμένει βαθιά ανήσυχη για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν» και εκφράζει εκ νέου «την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στον σουδανικό λαό», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν επίσης πέρυσι κυρώσεις σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που κατηγόρησαν πως έχουν συμβολή στη συνέχιση του πολέμου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button