ΕνημέρωσηΟικονομία

Δεν αρκούν τα κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό λέει το 79% των βιοτεχνών της πόλης – Galaksias Portal News

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει το 79% των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η πολιτεία στις επιχειρήσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, ενώ το 65% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης που έχουν αιτηθεί.

Αυτό προκύπτει από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας που εκπονεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βαρόμετρο αφορά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 365 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ.

Στην ερώτηση «θεωρείτε πως τα κίνητρα/χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις) που παρέχει η πολιτεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις είναι επαρκή;», ποσοστό 12% απάντησε θετικά, ενώ το 9% δήλωσε δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Δεν χρειάστηκε χρηματοδότηση το 83%

Πάντως, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο, από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 83% ανέφερε ότι δεν χρειάστηκε κάποιου είδους χρηματοδότηση ή και δεν χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα, έναντι του 17% που απάντησε θετικά. Αναλύοντας την κατηγορία των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν, το 19% αφορά στις μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 175 στις μεικτές και το 14% τις υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 50% των επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκαν από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το 39% από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το 6% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 5% μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης, το 35% δήλωσε αρκετά έως πολύ ευχαριστημένο.

Για τη χρηματοδότηση της επιχείρησής τους, το 495 των βιοτεχνών που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε πως συμβουλεύτηκε την τράπεζά του, το 19,1% απευθύνθηκε σε εξειδικευμένο σύμβουλο, το 6,4% στη διαχειριστική αρχή κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος, το 8,6% στο ΒΕΘ και το 17% σε άλλη πηγή (η δημοφιλέστερη αναφορά ήταν για τον λογιστή της επιχείρησης).

Ικανοποιητική η κατάσταση – Διατήρηση του προσωπικού

Στο μεταξύ, ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησής του το 54% των βιοτεχνών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 24% δηλώνει ότι είναι καλή και το 22% κακή.

Σταθερότητα «βλέπει» για την πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο το 63,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 16,9% αναμένει βελτίωση και το 19,4% εκτιμά πως θα χειροτερεύσει.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, το 8,5% μιλά για διατήρηση του προσωπικού που απασχολεί, το 14, 6% θα προχωρήσει σε προσλήψεις και το 4,9% σε απολύσεις.

Αναφορικά με τον τζίρο, το 53,9% αναφέρει πως παρέμεινε ο ίδιος σε σχέση με έναν μήνα πριν, το 38,6% είδε μείωση και το 7,5% αύξηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 παρέμεινε σε θετική τροχιά, στο 1,9%, αν και στο αμέσως προηγούμενο δίμηνο βρισκόταν στο +2,1%.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button