Επικαιρότητα

Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή τους – Τι λέει το υπουργείο Εργασίας – Galaksias.com

Τι μεθόδους μετέρχονται ορισμένοι εργοδότες για να αποφύγουν την νόμιμη καταβολή

Εκβιαστικές πρακτικές, απειλές, αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις, τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, ακόμη και μετακινήσεις εργαζομένων ανά τη χώρα, μετέρχονται πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τριετιών στους εργαζομένους ή για να τους αποθαρρύνουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τις πρακτικές αυτές καταγγέλλει επισήμως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ενώ την ύπαρξη του προβλήματος παραδέχεται και η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία επαναλαμβάνει ότι «η καταβολή των τριετιών – σε αυτούς που τις δικαιούνται – είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική».

Δεν εναπόκειται στην καλή θέληση ή στην καλή διάθεση του εργοδότη, προσθέτει η υπουργός Εργασίας, η συγκεκριμένη αύξηση πρέπει να καταβληθεί.

Πάντως και μόνον οι συνεχείς επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για το θέμα αυτό δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή των τριετιών.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται η μεγαλύτερη συνδικαλιστική Ομοσπονδία της χώρας, αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων. Μιλάει για «εκβιαστικές πρακτικές» εργοδοτών προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τριετιών. Κυρίως προέρχονται από εταιρείες εργολαβίας, φύλαξης και καθαριότητας, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές.

Ποιες οι πρακτικές που παραθέτει η Ομοσπονδία:

1. Μια σειρά εταιρειών, προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων – κυρίως αυτών που διαθέτουν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την ΠΥΣ 6/2012. Μόλις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εμφανίζουν τα ένσημά τους, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες εκτός εταιρείας.

2. Άλλες εταιρείες, εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Φυσικά υπάρχει ο γνωστός όρος, ότι η οικειοθελής παροχή, είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή, μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών η επιδόματα, που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη».

3. Αρκετές εταιρείες στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων, να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα, διαφορετικά απειλούνται με απόλυση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία οι πρακτικές αυτές έχουν ως στόχο να αποφευχθεί η υποχρεωτική καταβολή των τριετιών και να αποθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να τις διεκδικήσουν. Το επόμενο διάστημα η συνδικαλιστική οργάνωση θα απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν, «ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές».

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button