Κόσμος

Ξεσηκωμός κατά της λιτότητας – Στους δρόμους οι φοιτητές για το δημόσιο πανεπιστήμιο – Galaksias.com

Στους δρόμους έχουν βγει οι Αργεντίνοι πολίτες, αντιδρώντας για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει ο νέος, ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι, αλλά και ζητώντας την ενίσχυση του δημοσίου, δωρεάν πανεπιστημίου.  

Στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες και η οποία είναι μάλλον η μεγαλύτερη αφότου άρχισε η θητεία του προέδρου Μιλέι τον Δεκέμβριο, συμμετείχαν περίπου 150.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, με το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες (UBA) να εκτιμά πως ο κόσμος που συμμετείχε ήταν μισό εκατομμύριο.

Ανά τη χώρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνδικαλιστές και μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν και παρέλυσαν όλο το απόγευμα το κέντρο του Μπουένος Άιρες, στα όρια του κοινοβουλίου και ως την Πλατεία Μαΐου, όπου είναι η έδρα της προεδρίας.

Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στο Μποένος Άιρες

AP Photo/Natacha Pisarenko

Στην επαρχία συμμετείχαν σπουδαστές και μέλη του προσωπικού των περίπου εξήντα δημοσίων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και φοιτητές και διδακτικό προσωπικό ιδιωτικών σχολών. Στην Κόρδομπα (κεντρικά), έδρα του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Αργεντινής, που ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, έγινε πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Στο Μπουένος Άιρες, σε εορταστική ατμόσφαιρα, φοιτητές κράταγαν συμβολικά βιβλία στα χέρια, καταγγέλλοντας τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του πανεπιστημίου.

Ο 22χρονος Πάμπλο Βισέντι, φοιτητής ιατρικής, δήλωσε: «Θέλουν να κόψουν τη χρηματοδότηση παριστάνοντας πως δεν υπάρχουν χρήματα. Φυσικά υπάρχουν, επιλέγουν να μην τα δαπανήσουν για τη δημόσια εκπαίδευση».

Τα δημόσια πανεπιστήμια, στα οποία σπουδάζουν πάνω από 2,2 εκατομμύρια φοιτητές, αντιμετωπίζουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η κυβέρνηση Μιλέι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες το ακαδημαϊκό έτος 2024 (άρχισε τον Μάρτιο) τις δαπάνες του 2023, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ίπταται περί το 288%.

Για πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα η απόφαση αυτή απειλεί να τους επιφέρει παράλυση και ορισμένες σχολές του περίβλεπτου UBA έθεσαν πρόσφατα σε εφαρμογή επείγοντα μέτρα μείωσης κόστους: μείωση ως διακοπή του φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους, μείωση της χρήσης των ανελκυστήρων, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών και ούτω καθεξής.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button