Επικαιρότητα

Φάρσαλα και Φλώρινα στο επίκεντρο της κλιμάκωσης – Οι κυβερνητικές προθέσεις ενόψει της συνάντησης στο Μαξίμου – Galaksias.com

Τρίωρος συμβολικός αποκλεισμός μόνο για φορτηγά ξεκίνησε το μεσημέρι στον τελωνειακό σταθμό της Νίκης στη Φλώρινα και συμβολικός αποκλεισμός της πόλης των Φαρσάλων από αγρότες με τα τρακτέρ τους, προστίθενται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την οποία υποστηρίζουν οι αγρότες, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των 15 εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων επιτρέπεται, όπως διευκρινίστηκε.

Στο μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται συμβολικός αποκλεισμός περίπου στις 6 και μισή με 8 το απόγευμα. Αναμένεται να κινηθούν τρακτέρ προς τα σύνορα στους Ευζώνους, καθώς οι αγρότες από το Πολύκαστρο έχουν σκοπό να αποκλείσουν για τέσσερις ώρες τον συνοριακό σταθμό για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και όχι για τους πολίτες. Κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης από τις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, εξήγγειλαν οι αγρότες της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθούν οι πόροι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος χωρίς όμως να εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Όλοι προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Διευκρινίσεις για το περιστατικό με τους αγρότες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έδωσε μέσω της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, διαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη και υποστήριξε ότι θα έβλεπε τέσσερις πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς.  

«Ο κ. Αυγενάκης ήρθε χθες στην Αλεξανδρούπολη για να πάει στην Κομοτηνή. Το μόνο που είχε προγραμματιστεί ήταν μια συνάντηση στο ξενοδοχείο που θα ξεκουραζόταν ο Υπουργός, υπήρξε μία συνάντηση προγραμματισμένη με τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών με τέσσερις δηλαδή ανθρώπους, επειδή έχουν καεί, έχουν καεί ελιές και επειδή δεν προλαβαίναμε να πάμε στο ξενοδοχείο δεν προλαβαίναμε την πτήση, είπαμε θα πάμε στο αεροδρόμιο απευθείας, όπου εκεί καλέσαμε τους ελαιοπαραγωγούς αυτούς τους 4 ανθρώπους να τους δει ο υπουργός σε μία μικρή αίθουσα του αεροδρομίου», σύμφωνα με τον Σταύρο Κελέτση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, δήλωσε:

«Θα ακούσουμε τι μας λέει η κυβέρνηση εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε στον κ. Μητσοτάκη να καταλάβει ότι πραγματικά τα αιτήματα είναι δίκαια με την ανάλυση που θα κάνουμε στο κάθε αίτημα» Στην ερώτηση εάν προς το απρόν έχει παγώσει η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δοθούν από το Μέγαρο Μαξίμου»..

Αντιπαράθεση για την ένταση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Αστυνομικοί απώθησαν αγρότες που συγκεντρώθηκαν στο «Δημόκριτος» ζητώντας να δουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ολοκληρώθηκε 15 λεπτά μετά τις 21.00

 
«Υπήρχε ραντεβού ήταν παρουσία και οι υπόλοιποι βουλευτές ΝΔ του νομού, ήταν όλος ο κόσμος περίμενε.  Το να λέμε ότι δεν υπήρχε ένα ραντεβού, άλλο είναι να μην φτάνουν οι χρόνοι και άλλο δεν υπήρχε ραντεβού», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.
 
Ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Έβρου και μέλος της δεκαπενταμελούς επιτροπής στην συνάντηση με πρωθυπουργό, Κώστας Καναβίδης επίσης τόνισε: «Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την αλλαγή του σχεδίου του, ουδέποτε ενημερώθηκε κάποιος από εμάς, σε συνάντηση μαζί του να κάνει κάποια συζήτηση ή οτιδήποτε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση».

Σε Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει, ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.
Μετά την ένταση που επικράτησε στο αεροδρόμιο οι αγρότες αποφάσισαν να μεταβούν στο τελωνείο των Κήπων.

Στις 11 το βράδυ περισσότερα από 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο των Κήπων. Όπως είπε, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, το τελωνείο θα μείνει ανοικτό για λεωφορεία και αυτοκίνητα. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, δεν θέλουμε κανένας να χάσει το εισόδημά του, αν θα κλείσει, θα κλείσει για τα φορτηγά».

«Οι αγρότες με τους αγώνες τους αποδεικνύουν ότι υπάρχει αντιπολίτευση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ News, το βράδυ της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα των αγροτών «που είναι δίκαια», αλλά και στην «αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ, την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, από την οποία πηγάζουν τα προβλήματα των αγροτών στην Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σημείωσε, ακόμα, τις «τραγικές επιπτώσεις που έχει στην αγροτική οικονομία η «πράσινη μετάβαση» που υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Ρεπορτάζ: Μίνα Μαυρογιάννη, Θωμαϊς Αδάμου, Δημήτρης Σταματάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button