ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Στο Πεκίνο ο Μπλίνκεν – Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κίνας – Galaksias Portal News

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα σημειώσουν «πρόοδο», κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος από τη δική του πλευρά επισήμανε τις αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψής του στον ασιατικό γίγαντα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος, ο Μπλίνκεν έκανε σαφές πως εννοεί να θίξει λεπτά ζητήματα στις συνομιλίες που θα έχει στην κινεζική πρωτεύουσα — τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού, την κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία, την υπόθεση της Ταϊβάν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι διαπίστωσε από τη δική του πλευρά πως η σχέση των δύο δυνάμεων «αρχίζει να σταθεροποιείται» μετά τη σύνοδο κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο. Όμως «αναπτύσσονται αρνητικά στοιχεία», πρόσθεσε.

Η διμερής σχέση «είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες κάθε είδους. Τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας ως προς την ανάπτυξή της υφίστανται άδικες πιέσεις και θεμελιώδη δικαιώματά μας τίθενται από αμφισβήτηση», συνέχισε.

Η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ «θα συνεχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της σταθερότητας, ή θα επιστρέψει σε καθοδική πορεία;», διερωτήθηκε. «Αυτή είναι μείζων ερώτηση που τίθεται στις χώρες μας και δοκιμάζει την ειλικρίνεια και τις δυνατότητές μας», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ Γι, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως θα είναι «πολύ σαφής, πολύ άμεσος» και ότι ελπίζει να εξασφαλίσει «πρόοδο σε ζητήματα για τα οποία συμφωνούν οι πρόεδροί μας».

Οι δύο χώρες πρέπει επίσης να είναι «όσο πιο σαφείς είναι δυνατόν σε πεδία στα οποία έχουμε αποκλίνουσες απόψεις, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λαθεμένοι υπολογισμοί», πρότεινε.

«Πρόκειται αληθινά για ευθύνη που μοιραζόμαστε, όχι μόνο για τους λαούς μας, αλλά επίσης για τους λαούς όλου του κόσμου», επέμεινε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του στη Σαγκάη προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη το απόγευμα μετέβη αεροπορικώς στο Πεκίνο.

Δεν έχει αναγγελθεί, τουλάχιστον ως τώρα, συνάντηση ανάμεσα στον Μπλίνκεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πάντως στην προηγούμενη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο, τον Ιούνιο του 2023, η συνάντηση των δυο ανδρών οργανώθηκε και ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button