Υγεία & Διατροφή

«Μια μέρα με τον Μπετόβεν» θα περάσουν τα παιδιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Πώς ήταν η συναρπαστική ζωή ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες στην ιστορία της Μουσικής. Τι είναι το σονέτο, η σονάτα, η συμφωνία, όλα αυτά τα μεγάλα έργα που έγραψε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν;

Το νέο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη «Μια Μέρα με τον Μπετόβεν», κάνει πρεμιέρα στην Κρήτη, με επτά παραστάσεις στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την «Ελληνοεκδοτική» και ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Κύκλο Θέατρο για Παιδιά, συμπαραγωγή του Κέντρου και του θεατρικού οργανισμού «Αλκμήνη», με τη σκηνοθετική υπογραφή του Μανώλη Ιωνά και πρωταγωνιστές τον εξαίρετο ηθοποιό Περικλή Λιανό στον ρόλο του Μπετόβεν και την έμπειρη χορογράφο και χορεύτρια Ρούλα Κουτσουμπέλη να υποδύεται τη Νεράιδα της Μουσικής, σε μια παράσταση πλημμυρισμένη με τις υπέροχες μελωδίες του μεγάλου συνθέτη, σε μουσική επιμέλεια Αυγερινού Σουλόπουλου.

Η υπόθεση

Αν μια μέρα, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια ήταν η οικογένειά του κορυφαίου δημιουργού Ποιος καθόρισε τα πρώτα βήματά του στη Μουσική;

Πως αντιμετώπισε τα επώδυνα τραύματα από την απώλεια της ακοής του;

Τι αγαπούσε πιο πολύ ; Τι ήταν για τον κορυφαίο συνθέτη η έμπνευση και πως έγραψε τα κορυφαία έργα του;

Ο συγγραφέας

Μας λέει ο Μηνάς Βιντιάδης: «Η ζωή και το έργο του κορυφαίου συνθέτη, παρουσιάζουν δραματουργικά ένα μεγάλο ενδιαφέρον και, παράλληλα, δίνουν ένα συγκινητικό μήνυμα: Πως ένας άνθρωπος που χάνει μια κορυφαία δεξιότητά του -την ακοή, στη συγκεκριμένη περίπτωση- κατορθώνει να συνεχίσει να δημιουργεί ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια και φτάνοντας, συν τω χρόνω στις κορυφαίες συνθέσεις του που πέρασαν στην αιωνιότητα».

«Ο Άνθρωπος αν θέλει, μπορεί! Σίγουρα κομβική στιγμή είναι εκείνη που ο κορυφαίος συνθέτης συνειδητοποιεί, ότι δεν μπορεί πια να ακούσει. Δίνει μάχη με τη σιωπή και γράφει κορυφαία έργα …

«Πρέπει, πρέπει να συνεχίσω, η ζωή είναι ωραία, θα το παλέψω, θα νικήσω! Δεν ακούω, αλλά βλέπω, αναπνέω, ονειρεύομαι, φαντάζομαι, έχω τη δύναμη να γράψω μουσική, εξαίσια μουσική, έστω για να την ακούνε οι άλλοι», «λέει»,ο Μπετόβεν χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του έργου».

«Το έργο «Μια μέρα με τον Μπετόβεν, ενώ απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, έχει στόχο και τους μεγαλύτερους θεατές, που θα γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του βίου του μεγάλου δημιουργού, ακούγοντας αποσπάσματα από κορυφαίες συνθέσεις και τα «μυστικά» τους. Στις σκέψεις μου, είναι, η δημιουργία μιας σειράς έργων υπό τον τίτλο «Σύγχρονο Θέατρο – Κλασική Μουσική», με έντονη την παρουσία όλων των τεχνών: Χορός, εικαστικά, εικόνα και ήχος.

Το τεχνολογικό μέλλον μπορεί να αξιοποιήσει το ιστορικό παρελθόν, ενώ το θέατρο μορφώνει, ψυχαγωγεί, αλλά, κυρίως, ενθαρρύνει”… αναφέρει,ο συγγραφέας κ. Μηνάς Βιντιάδης».

Συντελεστές

ΚΕΙΜΕΝΟ: Μηνάς Βιντιάδης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μανώλης Ιωνάς

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Ρούλα Κουτρουμπέλη

ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νίκος Κασαπάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μανώλης Μπράτσης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αυγερινός Σουλόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ: Περικλής Λιανός- Ρούλα Κουτρουμπέλη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πρωινές για σχολεία: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 13, 14, 15 Μαρτίου, 9.30 και 11 το πρωί. Παρασκευή και Σάββατο 15 και 16 Μαρτίου, 8 το βράδυ.

https://www.ticketservices.gr/event/cccc-theatro-alkmini-mia-mera-me-ton-betoven/?lang=en

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button