Κόσμος

«Ήταν μακελειό, μια παραραφροσύνη» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – Galaksias.com

«Ήταν μακελειό», δήλωσε ένας μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν σε ένα κοντινό καφέ με τα δύο μικρά παιδιά του όταν ξεκίνησε η επίθεση.

Ο άνδρας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο ABC News ότι είδε ξαφνικά έναν άνδρα να «μαχαιρώνει αδιακρίτως ανθρώπους».

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε από το εμπορικό κέντρο Westfield στο Bondi όταν ξεκίνησε το τρομακτικό περιστατικό λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.

«Ήταν παραφροσύνη», είπε μια εμφανώς αναστατωμένη γυναίκα, καθώς περιέγραψε ότι είδε μια τραυματισμένη γυναίκα να κείτεται στο πάτωμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μαχαιροβγάλτης είχε επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο στις 15:10 τοπική ώρα και επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα για να ξεκινήσει το μακελειό του.

Η επίθεση τερματίστηκε μόνο όταν μια γυναίκα αστυνομικός -που είχε υπηρεσία σε κοντινή απόσταση- ήρθε αντιμέτωπη με τον άνδρα. Εκείνος σήκωσε το μαχαίρι του προς το μέρος της και εκείνη τον πυροβόλησε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Τζέισον Ντόκσον δήλωσε ότι άκουσε «ανθρώπους να φωνάζουν και να ουρλιάζουν, να τρέχουν» και άρχισε να ακολουθεί την αστυνομικό.

Είπε ότι ο άνδρας, οπλισμένος με μια «μεγάλη λεπίδα» άρχισε να «αιωρείται προς το μέρος μας και το μόνο που άκουσα ήταν άφησέ το κάτω και μετά τον πυροβόλησε».

«Αν δεν τον πυροβολούσε, λοιπόν, θα συνέχιζε να πηγαίνει, ήταν σε κατάσταση αμόκ».
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε χαρακτήρισε την αστυνομικό «ήρωα», λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έσωσε ζωές με τη δράση της».
«Για όλους μας απόψε, οι καταστροφικές σκηνές στο Bondi Junction είναι πέρα από λόγια ή κατανόηση», είπε.

«Όλοι ήταν σοκαρισμένοι»

Το εμπορικό κέντρο Westfield όπου έγινε η επίθεση είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στα ανατολικά της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής του Σίδνεϊ και κοντά στη διάσημη παραλία Bondi Beach.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα της χώρας και όπως κάθε Σάββατο ήταν γεμάτο με εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες και μικρά παιδιά.

Ο 33χρονος Τζόνι, ο οποίος ήταν επισκέπτης από την κεντρική ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι άκουσε μια φασαρία ενώ ψώνιζε και γύρισε για να δει μια γυναίκα και το μωρό της να δέχονται επίθεση.

«Την μαχαίρωναν. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι και δεν ήξεραν τι να κάνουν», είπε.
Σε κοντινή απόσταση νόμιζε ότι μπορούσε να διακρίνει ένα άλλο σώμα στο έδαφος, είπε.
Η τραυματισμένη γυναίκα κατάφερε να τρέξει προς το κατάστημα Tommy Hilfiger και μόλις μπήκε μέσα, το προσωπικό κλείδωσε γρήγορα τις πόρτες, είπε.
«Κάποιοι από τους άλλους αγοραστές χρησιμοποιούσαν ρούχα και πράγματα για να προσπαθήσουν να… σταματήσουν την αιμορραγία», είπε.
«Το μωρό είχε μόνο ένα μικρό τραύμα, αλλά η κυρία ήταν αρκετά άσχημα… υπήρχε πολύ αίμα και ήταν πανικόβλητη», πρόσθεσε.

Ο Ρασντάν Ακασάχ, ο οποίος εργαζόταν στο κατάστημα ρούχων COS, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα που κρατούσε ένα κοντάρι να αντιμετωπίζει τον επιτιθέμενο σε μια κυλιόμενη σκάλα.

«Είδα αυτόν τον έναν τύπο να παλεύει με τον δολοφόνο. Κρατούσε το κοντάρι, προσπαθούσε να πετάξει ένα κοντάρι στην κυλιόμενη σκάλα», δήλωσε ο 19χρονος.

Ο Ακασάχ είπε ότι «όλοι άρχισαν να τρέχουν» όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η επίθεση.

«Άρπαξα τον διευθυντή μου για να κλείσει την πόρτα του καταστήματος. Ήταν ακριβώς μπροστά από το κατάστημά μας», είπε.

Τρομακτική η σκηνή

Ο Ολίντερ Νέμερ δήλωσε στο BBC ότι η σκηνή ήταν «τόσο τρομακτική».

«Δεν τον είδα να μαχαιρώνει ανθρώπους, αλλά τον είδα να τρέχει με το μαχαίρι», είπε.

«Οι άνθρωποι έτρεχαν και ούρλιαζαν. Στην αρχή δεν ξέραμε τι συνέβαινε, οπότε τρέχαμε μαζί με όλους».

Ο Βέρνον Μάικλ είπε στο Reuters ότι βρισκόταν σε ένα κατάστημα όταν άκουσε κάποιον να λέει «τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε, κάποιος μαχαιρώθηκε».

«Είμαστε ευγνώμονες γιατί κυριολεκτικά δύο λεπτά πριν από αυτό, καθόμασταν ακριβώς εκεί που συνέβη, εκεί που μαχαιρώθηκε η πρώτη κυρία», είπε.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδε κάποιον πεσμένο κάτω τραυματισμένο και έψαχνε να δει τι συνέβαινε.

«Τότε είδαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μας και μετά ακούσαμε έναν πυροβολισμό και ο σύζυγός μου μας έσυρε μέσα στο κατάστημα Adairs και μετά πήραμε την κυρία εκεί που προσπαθούσε να κλειδώσει τις πόρτες και μετά δεν μπορούσε να κλειδώσει την μπροστινή πόρτα, οπότε μπήκαμε στο γραφείο που ήταν όλα κλειδωμένα και μετά μείναμε εκεί μέχρι να έρθει η αστυνομία να μας πάρει».

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, ενώ ένα μωρό εννέα μηνών χρειάστηκε να χειρουργηθεί.

Περίπου οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του παιδιού, νοσηλεύονται για διάφορα τραύματα ως αποτέλεσμα της επίθεσης, δήλωσε η αστυνομική διευθύντρια της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάρεν Γουέμπ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη ως έναν 40χρονο άνδρα, αλλά περιμένουν να επιβεβαιώσουν επίσημα την ταυτότητά του.

Αν ο άνδρας είναι αυτός που πιστεύουν ότι είναι, τότε η αστυνομία δεν θεωρεί ότι το κίνητρο είναι τρομοκρατία, είπε η ίδια.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button