Κόσμος

Νεκροί και τραυματίες σε αμερικανικές επιδρομές κατά των Χούθι – Στο στόχαστρο των ανταρτών πλοίο

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών κατά των Χούθι εξαπέλυσαν Αμερικανοί και Βρετανοί,  την ώρα που οι αντάρτες συνεχίζουν να πλήττουν πλοία που διέρχονται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτές και 14 τραυματίστηκαν σύμφωνα με εκπρόσωπο της αναγνωριζόμενης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης της Υεμένης.

Δεκαεπτά αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στη χώρα, μεταξύ άλλων στην κύρια πόλη-λιμάνι της Χοντάιντα και στο λιμάνι Ρας Ίσα, σύμφωνα με την Al Masirah, το κύριο τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων των Χούθι.

Οι αεροπορικές επιδρομές ήρθαν στον απόηχο των πρώτων θανάτων από επίθεση των ανταρτών κατά εμπορικών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Από την επίθεση στο πλοίο True Confidence τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και τρία τραυματίστηκαν. Έγιναν επίσης την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, ιερού μήνα νηστείας και προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (12/3) ότι οι αντάρτες εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBMs) εναντίον του φορτηγού πλοίου Pinocchio στην Ερυθρά Θάλασσα, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε ζημιές.

Νωρίτερα, οι Χούθι είχαν ανακοινώσει διά στόματος του στρατιωτικού εκπροσώπου τους Γιαχία Σάρι ότι έβαλαν στο στόχαστρο αυτό που περιέγραψαν ως το «αμερικανικό» πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Pinocchio στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πλήγμα για την ναυτιλία οι επιθέσεις

Οι επιθέσεις των ανταρτών, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων ή οπλικών συστημάτων των Χούθι, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button