Κόσμος

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ για τη Γάζα – Galaksias.com

Το δικαστήριο θα εξετάσει εννέα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Νότια Αφρική, αλλά όχι τον ισχυρισμό της για γενοκτονία – τον οποίο το Ισραήλ αρνείται σθεναρά.

Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι η άμεση αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα εννιά έκτακτα μέτρα που θα εξεταστούν είναι:

  1. Το Ισραήλ πρέπει να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και εναντίον της Γάζας
  2. Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές μονάδες καθώς και οι οργανώσεις και τα άτομα που ελέγχει ή επηρεάζει δεν θα προχωρήσουν σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
  3. Η Νότια Αφρική και το Ισραήλ θα αποτρέψουν τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων
  4. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει, να τραυματίζει, να καταστρέφει τη ζωή και να εμποδίζει τις γεννήσεις σε σχέση με τους Παλαιστίνιους
  5. Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει τον εκτοπισμό, τη στέρηση -συμπεριλαμβανομένης της τροφής, του νερού, της στέγης, της βοήθειας και των ιατρικών προμηθειών- και την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων.
  6. Το Ισραήλ δεν πρέπει να υποκινεί τη γενοκτονία και πρέπει να τιμωρεί τις πράξεις και την ενθάρρυνση της γενοκτονίας.
  7. Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων και να μην αρνείται την πρόσβαση των αποστολών διερεύνησης γεγονότων, των διεθνών εντολών και άλλων φορέων στη Γάζα.
  8. Το Ισραήλ οφείλει να υποβάλει εκθέσεις στο ΔΔΔ για την εφαρμογή της εντολής της Νότιας Αφρικής σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός μιας εβδομάδας και στη συνέχεια τακτικά μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το δικαστήριο.
  9. Και το Ισραήλ πρέπει να απέχει «από κάθε ενέργεια και να διασφαλίζει ότι δεν θα αναληφθεί καμία ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να επεκτείνει τη διαφορά ενώπιον του Δικαστηρίου ή να καταστήσει δυσκολότερη την επίλυσή της».

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ήταν τέτοια η σιωπή όταν οι δικαστές εισήλθαν στην αίθουσα, που ορισμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν υπήρχε πρόβλημα με τον ήχο στη ζωντανή μετάδοση.

Όμως, παρότι οι αποφάσεις του έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, το ΔΔ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.

Πάντως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα αποφασίσει αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα. Θα κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι ευλογοφανή ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

«Ερντογάν: Περιμένω θετική έκβαση»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τις ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button