ΕνημέρωσηΠολιτική

Συγκρούστηκαν λάθη και χρόνιες παθογένειες – Βαριά η ευθύνη της Δικαιοσύνης – Galaksias Portal News

Στην τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», τονίζοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν σκέφτηκε να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία.

Σε ερώτηση για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τη συμπλήρωση ενός χρόνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αρχικά: «Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη, για λόγους που όλοι σας μπορείτε να αντιληφθείτε. Και γιατί εκεί συσσωρεύτηκαν ίσως όλες οι κακές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των αντιλήψεων. Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό μπαίνει στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει την απάντηση», εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

«Και η δικαιοσύνη έχει μια βαριά ευθύνη και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και αν χρειάζεται να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, για να απαντηθούν οι φήμες που κυκλοφορούν. Που μπορεί να είναι τοξικές και διαβρωτικές και να μην πιστεύει στο τέλος κανείς τίποτα. Πρέπει να διαλυθεί η φήμη από την αλήθεια» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, τόνισε πως συγκρούστηκαν λάθη και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προσθέτοντας πως δεν είναι πρέπον να πει κάτι άλλο όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης.

«Συγκρούστηκαν στα Τέμπη ανθρώπινα λάθη με χρόνια παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών δημόσιων οργανισμών. Δεν ήταν πρέπον να πω κάτι περισσότερο, όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση. Να σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους. Και αυτό είναι πολύ βαρύ για να το προσπεράσει κανείς και να μην προσπαθήσει κανείς να συντονιστεί με αυτόν τον πόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας αναφορικά με τα Τέμπη, χαρακτήρισε εξοργιστική την κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας. «Η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Λυπάμαι που θα το πω έτσι. Είχαμε και άλλες τραγωδίες με νεκρούς, με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω με αυτόν τον τρόπο για οποιαδήποτε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Οπότε, ας πάρουμε όλοι μια απόσταση από τα τεκταινόμενα, ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό»

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης: «Στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμε κανέναν, όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Ό,τι θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας. H παράμετρος των ευρωεκλογών ουδέποτε προσδιόρισε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί βάρος στις χαμένες ευκαιρίες της μεταπολίτευσης. Τα άλματα πρέπει να γίνουν. Είκοσι χρόνια μετά ακόμα συζητάμε για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Θα γίνουν τώρα. Πού είναι τελικά το περιβόητο πολιτικό κόστος; Απέδειξε η κοινωνία ότι είναι πολύ πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές για τις οποίες κάποιοι πίστευαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν».

Επίσης, σχετικά με την Τουρκία, ανέφερε: «Ακόμα και με την Τουρκία, όπου καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική μας διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε αυτή τη διαφορά, δεν ήταν πολύ διαφορετικός. Η κυβερνησιμότητα δηλαδή, αυτή από μόνη της, η αναμέτρηση με την ευθύνη της εξουσίας και της διαχείρισης σημαντικών εθνικών θεμάτων, υποχρέωσε τους κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με μία μεγάλη δόση ρεαλισμού. Η Τουρκία, πιεσμένη ενδεχομένως και από κινήσεις που μπορεί και εμείς να έχουμε κάνει, έχει προσαρμόσει την επιθετικότητά της, σε τέτοιο βαθμό που να μην έχουμε καθόλου παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου χώρου».

To άρθρο Μητσοτάκης για Τέμπη: Συγκρούστηκαν λάθη και χρόνιες παθογένειες – Βαριά η ευθύνη της Δικαιοσύνης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button