ΕνημέρωσηΟικονομία

Το σημερινό ραντεβού της Νίκαιας για τους αγρότες, η κυβέρνηση που δείχνει ΔΕΘ, η πλατφόρμα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος γύρος Μαντωνανάκη – Τραπεζών και η χαμηλή προσφορά διαμερισμάτων που φουσκώνει τις τιμές

Το ραντεβού της Νίκαιας!

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένει η κυβέρνηση. Τα τρακτέρ ήδη πολιορκούν το Παρίσι, το Βερολίνο, την Μαδρίτη, την Ρώμη κλπ. Σήμερα (6.2.2024) στις 12 το μεσημέρι, είναι το μεγάλο ραντεβού στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, των εκπροσώπων των αγροτών από τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες θεωρούν «ασπιρίνες» τα μέτρα της κυβέρνησης και θα πιέσουν να πάρουν και άλλα. Ένα πιθανό σενάριο είναι να επιχειρήσουν να φτάσουν και στην Αθήνα.

Τρακτέρ στην …Ακρόπολη;

Υπουργός όταν ρωτήθηκε εάν τα τρακτέρ φτάσουν στην …Ακρόπολη, ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Άλλο συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας κι άλλο εάν κοπεί στα δύο ή στα τρία η Ελλάδα με πολύωρες διακοπές της ελεύθερης κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό ή προς τα αεροδρόμια, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνία.

Το Μαξίμου δεν θέλει να γίνονται δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Προς το παρόν η εντολή που έχει δοθεί στις τοπικές αστυνομικές αρχές είναι να ακολουθούν την τακτική της πειθούς και να αποτρέπουν τις ακραίες κινητοποιήσεις σε συννενόηση με τους αγρότες.

Οι Αλκυονίδες

Τίποτα δεν δείχνει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα υποχωρήσουν. Ένα πολύ γνωστό κυβερνητικό στέλεχος έλεγε σε συνομιλητή του ότι βοηθάνε και οι Αλκυονίδες μέρες που θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρις τις 15 Φεβρουαρίου 2024. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες διευκολύνουν τους αγρότες στο να παραμένουν για ώρες στα μπλόκα. «Παλιά λαμβάναμε υπόψη και τα μετεωρολογικά στους σχεδιασμούς μας» αποκάλυψε. Τα αγροτικά προβλήματα είναι όμως πιεστικά και με τη ζέστη και με το κρύο.

«Ψυχραιμία»

Ο πρωθυπουργός συνιστά ψυχραιμία στους υπουργούς και τους συνεργάτες του. Δεν αφήνει αιχμές για τους αγρότες ούτε στις κλειστές συσκέψεις. Έχει ζητήσει να εξαντληθούν ότι ανάσες μπορούν να δοθούν και που δεν συνδέονται απαραίτητα με κρατικές επιδοτήσεις. Δεν προγραμματίζει επίσκεψη στη Λάρισα όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου. Αυτήν την ώρα δεν συζητείται ούτε συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μαξίμου. Άλλωστε δεν έχει ζητηθεί ακόμη.

Κλείνει το μάτι για την ΔΕΘ

Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, όπως τόνισε και στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκτίμησε το δημοσιονομικό κόστος στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και στα 82 εκ. ευρώ την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ποσά αυτά δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Τον Σεπτέμβριο και αφού θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πως πήγε ο τουρισμός που είναι η χρυσή κότα της ελληνικής οικονομίας, από το βήμα της ΔΕΘ πιθανόν ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες. Παράλληλα, εξετάζονται επιπλέον τρόποι να ελεγχθεί γιατί το προϊόν φεύγει από τον παραγωγό σε χαμηλή τιμή και όταν φτάνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής το πληρώνει ακριβότερα δύο – τρεις ακόμη και έξι φορές επάνω. Έτσι χάνουν και οι αγρότες και οι καταναλωτές.

Ρεκόρ με αναταράξεις

Παρά τον κακό (εσωκομματικό) χαμό που γίνεται για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, μπορεί τελικά να υπερψηφιστεί ακόμη και από 170-180 βουλευτές. Οι ζυμώσεις και το μασάζ συνεχίζονται αλλά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, λίγα θα αλλάξουν. Πολύ συζήτηση έγινε για το θέμα. Η αριθμητική των ψήφων φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

Περισσότερα τα «ναι»

Στη ΝΔ σε σύνολο 158 βουλευτών, υπολογίζονται γύρω στα 105-110 τα «ναι», στα 25-30 τα «όχι», και οι αποχές στις 10-20. Στην αρχή τα «ναι» ήταν γύρω στα 63.

Στον ΣΥΡΙΖΑ (36 βουλευτές) είναι 33 τα σίγουρα «ναι», και ίσως υπάρξουν 2-3 αποχές. Είναι έκπληξη αυτό το κλίμα σε ένα κόμμα που έχει πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη που είναι παντρεμένος με τον Τάιλερ Μάκμπεθ και ενώ επί Αλέξη Τσίπρα, ακόμη, είχε επεξεργαστεί πρόταση νόμου για ίσα δικαιώματα για ομόφυλα ζευγάρια, διεμφυλικά άτομα, όσα δηλώνουν ότι ανήκουν στο τρίτο φύλο κλπ. Καταγράφηκαν αντιδράσεις (Πολλάκης, Μεϊκόπουλος, Λινού κα). Ο στόχος είναι να μην υπάρξει «όχι».

Στο ΠΑΣΟΚ (32 βουλευτές) είναι μόνο 18-20 «ναι», ενώ αποχή μπορεί να επιλέξουν και 12-14. Αν και είχε στο πρόγραμμα του, τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, δίνεται αγώνας να μην υπάρξει ούτε ένα «όχι» στις κάλπες και να πέσουν γύρω στις 10 οι αποχές. Τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Καθαρή θέση

Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μετράει 8 «ναι». Από την αρχή η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο. Και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μετράει 11 «ναι». Έκαναν σύσκεψη οι 11 βουλευτές και αποφάσισαν ότι όλοι, ανάμεσα τους και οι δυο Μουσουλμάνοι, θα το υπερψηφίσουν.

Στον …isyriza

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης καλεί όποιον ή όποια ενδιαφέρεται για την ευρωβουλή να καταθέσει το αίτημα της στο iSyriza. Η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά θα είναι ξανά υποψήφια. Ακούγεται το όνομα της εκπροσώπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρη. Το ενδιαφέρον της να κατεβεί στην ευρωβουλή εξέφρασε και η Δώρα Τομπάζη, σύζυγος του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαίδη που διετέλεσε αν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2022.

Η Τομπάζη είχε συνεργαστεί με τον Στέφανο Κασσελάκη όταν ήταν και οι δυο υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα (σε μη εκλόγιμες θέσεις). Είχε προσκληθεί και στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες όπου παρουσίασε μια μελέτη που της ζήτησε ο πρόεδρος για το πως πρέπει να γίνεται η παρουσίαση των βουλευτών στα social media ώστε να έχουν καλύτερη απήχηση οι αναρτήσεις τους. Όπως ενημέρωσε την Κουμουνδούρου θα καταθέσει το ενδιαφέρον της για την ευρωβουλή στην πλατφόρμα.

Την τιμητική τους έχουν οι υποδομές και η πράσινη ενέργεια

Το δείχνουν οι κινήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά. Οι υποδομές και οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση είναι της μόδας και οι μετοχές εταιρειών που επωφελούνται βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό βλέπουμε την κινητικότητα σε μετοχές όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos αλλά και πιο βαριά χαρτιά όπως η ΔΕΗ η διοίκηση της οποίας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες μεταμόρφωσης. Και σε μια περίοδο με ελάχιστες ειδήσεις, από τις υποδομές (πρόσφατες είναι οι εξελίξεις στον ΒΟΑΚ), την πράσινη μετάβαση (χθες ανακοινώθηκε μια ακόμα κίνηση της Mytilineos) και την ενέργεια (εντείνονται οι φήμες για κίνηση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες) έρχονται τα καυτά νέα. Και όλα δείχνουν πως από αυτούς τους κλάδους θα έχουμε ειδήσεις για την υπόλοιπη χρονιά. Μπορεί να τελείωσαν οι μεγάλοι διαγωνισμοί, μετά την πρόσφατη υποβολή προσφορών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, αλλά υπάρχει ουρά ειδήσεων σε πλήθος έργων και πράσινων επενδύσεων.

Σε νέο στάδιο η κόντρα Παντ. Μαντωνανάκη – Τραπεζών

Με τιμή εκκίνησης τα 118 εκατ. ευρώ για το πεντάστερο «Elounda Beach Hotel & Villas» (249 δωματίων) και 63,5 εκατ. ευρώ για το επίσης πεντάστερο «Elounda Bay Palace», η Eurobank βγάζει σε πλειστηριασμό στις 6 Μαρτίου τα δύο ξενοδοχεία ναυαρχίδες του ομίλου «Ηλιος» του Παντελή Μαντωνανάκη. Η δημοσίευση των δύο πλειστηριασμών (σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν κιόλας!) δείχνει πως οι σχέσεις του γνωστού τουριστικού επιχειρηματία με τις τράπεζες και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται πλέον στο ναδίρ! Ο Παντ. Μαντωνανάκης έχει κερδίσει διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου μέσω των οποίων η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καλείται να τον αποζημιώσει με περίπου 700 εκατ. ευρώ! Μάλιστα οι δανειστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει λύση για το θέμα καθώς απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Πράγματι τους τελευταίους μήνες υπήρξε προσπάθεια, με δάκτυλο Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να βρεθεί συμβιβασμός με τις τράπεζες και την ΕΤΑΔ με μια λύση – πακέτο. Ο Παντ. Μαντωνανάκης δεν ήταν όμως διατεθειμένος να συζητήσει διάφορα σχέδια που του προτάθηκαν σε ένα από τα οποία είχε εμπλοκή και η Goldman Sachs που ενδιαφέρονταν για τον ξενοδοχειακό του όμιλο. Η δικαστική διαμάχη του επιχειρηματία με το δημόσιο έχει πλέον διάρκεια δύο δεκαετιών με επίκεντρο την περίφημη σύμβαση για την παραχώρηση του πρώην Ξενία Λαγονησίου. Και όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια αφού δεν υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά Μαντωνανάκη.

Οι συμβάσεις σουρωτήρι και οι άδειοι φάκελοι στα κρατικά ακίνητα

Η στήλη δεν παίρνει θέση στη διαμάχη μεταξύ «Ήλιος» και ΕΤΑΔ καθώς είναι θέμα που απασχολεί ακόμα τα δικαστήρια, μολονότι ο Παντ. Μαντωνανάκης έχει πλέον το πάνω χέρι με τις διαιτητικές αποφάσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Επισημαίνει, όμως, όσα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια με σειρά αντίστοιχων συμβάσεων παραχώρησης κρατικών ακινήτων οι οποίες πολλές φορές ζημίωσαν το δημόσιο και άλλες φορές προκάλεσαν ζημιές σε αφελείς επενδυτές που βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Και αυτές οι υποθέσεις φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τον τελευταίο καιρό που γίνεται, από σύμβουλο του Υπερταμείου, μια περισσότερο ενδελεχής έρευνα των κρατικών ακινήτων διαπιστώνεται πως πολλοί φάκελοι έχουν απλά έναν αριθμό και μέσα είναι άδειοι! Έτσι είναι άγνωστη η τύχη του συγκεκριμένοι ακινήτου και πρέπει να αρχίσει η αναζήτηση στοιχείων ώστε να διαπιστώσουμε αν είναι καταπατημένο, αν έχει πωληθεί, αν υπάρχει σύμβαση που δεν τηρείται, κ.ο.κ.

Χωλαίνει η προσφορά οικιστικών ακινήτων

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως παρά τον οικοδομικό οργασμό της τελευταίας τριετίας, η οικοδομή αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση για διαμερίσματα. Την περίοδο 2000 – 2009 έβγαιναν προς πώληση ή μίσθωση περίπου 34.000 νέα διαμερίσματα το χρόνο. Στη συνέχεια, την περίοδο 2010 – 2019 η οικοδομή υπέστη καθίζηση 90% αφού δεν έβγαιναν στην αγορά περισσότερα από 3.600 νέα διαμερίσματα το χρόνο. Την περίοδο 2019 – 2022 η εικόνα βελτιώθηκε καθώς η προσφορά σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τα 7.400 διαμερίσματα το χρόνο.

Όμως βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη χρυσή δεκαετία του 2000 και σε ικανή απόσταση από τη ζήτηση. Οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με το ΔΝΤ να επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του πως εμφανίζονται κάποια σημάδια υπερθέρμανσης (έτσι λέμε ευγενικά τη «φούσκα»!). Τώρα για τις τιμές των διαμερισμάτων σε ελκυστικές περιοχές του παραλιακού μετώπου, όπως οι κατοικίες που πωλεί η Lamda στο Ελληνικό, πράγματι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης. Βέβαια τα …Σούρμενα δεν είναι Μανχάταν αλλά όσο να ‘χει μια υπεραξία θα πρέπει να πάρει και η εισηγμένη για τη μικρή πόλη που αναπτύσσει στο πρώην αεροδρόμιο.

Γιατί οι Έλληνες προτιμούν τις χρυσές λίρες Αγγλίας

«Ο φοίνικας του Καποδίστρια περιλάμβανε 3,747 γραμμάρια ασήμι, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν να κοπούν και χρυσά νομίσματα των 20 και 10 φοινίκων. Στην πράξη, τα οικονομικά του νεοσύστατου κράτους δεν επέτρεψαν καμία χρυσή κοπή, ενώ ελάχιστοι ασημένιοι φοίνικες τυπώθηκαν». Το είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κεντρικού Θησαυροφυλακίου, στην οποία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ασήμι ήταν και η δραχμή του Όθωνα αν και εκδόθηκαν λίγα χρυσά εικοσάδραχμα και σαραντάδραχμα. Στην πράξη, υπενθύμισε ο Γ. Στουρνάρας «οι περισσότεροι συμβιβάζονταν με ξένα νομίσματα, καθώς και οι ελληνικές κοπές ήταν ελάχιστες. Δεν είναι τυχαίο που, ακόμα και σήμερα, οι όποιες αγοραπωλησίες χρυσών νομισμάτων γίνονται σε λίρες Αγγλίας και όχι χρυσές δραχμές. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την άνεση να εκδώσει ικανό αριθμό χρυσών νομισμάτων». Να γιατί οι Έλληνες προτιμούν τις χρυσές λίρες!

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button