Επικαιρότητα

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στις Βρυξέλλες για το 9ο Φόρουμ Συνοχής της Ε.Ε. – Galaksias.com

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου σήμερα και αύριο (11 και 12 Απριλίου 2024) πραγματοποιείται το 9ο Φόρουμ Συνοχής στην Ε.Ε.

Με τη συμμετοχή 1.000 περίπου εκπροσώπων της Ε.Ε., εθνικών και περιφερειακών αρχών από το σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μία εποχή σημαντικών κλιματικών, τεχνολογικών, δημογραφικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, το Φόρουμ καλείται να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις, ώστε οι Περιφέρειες της Ευρώπης να καταστούν περισσότερο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές, διαφυλάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και αυξάνοντας την ευημερία των πολιτών, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες περιοχές της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε τα εξής:

«Στα χρόνια ύπαρξης της πολιτικής συνοχής, η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, κάτι που πλέον γίνεται αντιληπτό και στη Δυτική Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται στο έπακρο οι ευρωπαϊκοί πόροι για έργα και δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, το γεγονός πως η Δυτική Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χαμηλή αφετηρία, σε συνδυασμό με τις αβελτηρίες του παρελθόντος, αλλά και τις νέες μεγάλες προκλήσεις που αναδύονται – όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική κρίση – δημιουργούν την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών βιώσιμης ανάπτυξης και την ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση πόρων.

Ο προϋπολογισμός των 392 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής στην περίοδο 2021-2027 πρέπει να κατανεμηθούν πιο σοφά από ποτέ και να συμβάλλουν ώστε, ειδικά οι παράκτιες μεσογειακές και νότιες περιοχές της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν και τα πιο οξυμένα προβλήματα, να καταφέρουν να αναδείξουν τη δυναμική τους και να καταστούν πυλώνες ανάπτυξης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Αντλώντας διδάγματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την εμπειρία, οφείλουμε να πετύχουμε βελτίωση του σχεδιασμού που θα προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία, κυρίως όμως, έμφαση στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες.  

Έχουμε σημειώσει πολλές φορές ότι διαρκής στόχος μας είναι, η Δυτική Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να καταστεί πρωταγωνίστρια ανάπτυξης, τόπος ευημερίας για όλους. Αυτόν τον στόχο διεκδικούμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι πλέον ως “φτωχοί συγγενείς” αλλά ως ισότιμοι συνομιλητές, ως εκπρόσωποι μίας κοινωνίας που ξέρει και μπορεί να προκόψει εφόσον της αποδοθούν τα κατάλληλα εφόδια και οι δυνατότητες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button