Επικαιρότητα

Οι “γηραιότεροι” συνταξιούχοι στην Ευρώπη είναι εδώ! – Galaksias.com

Από 1-1-2022 έχει τεθεί σε ισχύ και η “ρήτρα προσδόκιμου” για περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης πότε και επισήμως θα ενεργοποιηθεί.

Το 91,62% των συνταξιούχων, ήτοι 2.275.637, είναι άνω των 60 ετών. Το 81,41% των συνταξιούχων, δηλαδή 2.022.069 είναι άνω των 65 ετών, και μόνο το 4,34%, ήτοι 107.824 άτομα, είναι κάτω των 55 ετών, χήρες και ορφανά. 

Οι Έλληνες συνταξιούχοι είναι οι γηραιότεροι στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων ΗΔΙΚΑ/ “ΗΛΙΟΣ” του υπουργείου Εργασίας για τον Ιανουάριο 2024, που δημοσιεύτηκαν χθες. 

«Τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑΚΑ διαψεύδουν κι όλους όσοι τα τελευταία χρόνια υποστήριζαν, προκειμένου να περικόψουν τις συντάξεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας, ότι δήθεν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βγαίνουν πολύ νωρίτερα στη σύνταξη σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί τα προσεχή χρόνια, αφού η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή “πρωτιά” με τα μεγαλύτερα γενικά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.», σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ. 

Όπως εξηγεί, «από 1-1-2023 καταργήθηκαν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βαρέα – μητέρες – πατέρες χήροι ανίκανων προς βιοπορισμό τέκνων) και εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο νόμος του γ’ Μνημονίου, που ψήφισαν N.Δ.- ΣYPIZA- KIN.AΛ. 
Από 1-1-2022 έχει τεθεί σε ισχύ και η “ρήτρα προσδόκιμου” για περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης πότε και επισήμως θα ενεργοποιηθεί. 

Περαιτέρω, δυσχεραίνει η συνταξιοδότηση για χιλιάδες ασφαλισμένους, αφού πολλοί δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις θεμελίωσης του δικαιώματος για σύνταξη. 

Από την αρνητική αυτή εξέλιξη πλήττονται κυρίως οι γυναίκες ασφαλισμένες. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που ίσχυαν για δεκαετίες τούς παρείχαν την ευκαιρία και την ασφάλεια τού συνδυασμού τού βιοπορισμού και της μέριμνας για την οικογένεια». 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button