Κόσμος

40 νεκροί και 30.000 οικογένειες άστεγες από τις πλημμύρες – Galaksias.com

Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ακατάπαυστες βροχοπτώσεις που πλήττουν τη Βολιβία από τον Δεκέμβριο, συνέπεια του φαινομένου Ελ Νίνιο που συνδέεται με την κλιματική κρίση και την καιρική αστάθεια.

Μέρος της πόλης Κοβίχα στα βόρεια, έχει βυθιστεί κάτω από το νερό ενώ οι άστεγες οικογένειες στη χώρα υπολογίζονται σε 30.000.

Ο ποταμός Άκρε υπερχείλισε, το επίπεδο έφθασε ως τις οροφές σπιτιών και οι κάτοικοι μετακινούνται πλέον με πιρόγες και βάρκες στους δρόμους.

Το επίπεδο των υδάτων στη γέφυρα Φιλίας, που συνδέει την Κοβίχα με την Μπραζιλέια, στη Βραζιλία, έφθασε τα 17 μέτρα, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2015 και ήταν 15,5 μέτρα, σύμφωνα με την μονάδα διαχείρισης κινδύνων της Βολιβίας.

«Αυτό είναι ρεκόρ που δεν πιστεύαμε πως θα καταρριπτόταν. Έχουμε δεκαέξι συνοικίες που έχουν πλημμυρίσει εντελώς. Έχουμε οικογένειες που έχασαν τα πάντα», τόνισε η Άνα Λουσία Ρέις, η δήμαρχος αυτής της πόλης περίπου 100.000 κατοίκων, στα σύνορα με το Περού και τη Βραζιλία, που έχει υψόμετρο 280 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσα.ς

Σύμφωνα με μελέτες του ιδιωτικού ινστιτούτου Tierra, η Βολιβία γνώρισε περίοδο ξηρασίας για περίπου έξι μήνες και κατόπιν σφοδρών βροχοπτώσεων σε βραχύ χρονικό διάστημα.

Δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας δείχνουν ότι από το 1980, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 36% τους ξηρούς μήνες, από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο, όμως το 2023 η ξηρασία συνεχίστηκε στη Βολιβία ως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button