ΕνημέρωσηΟικονομία

«Απλησίαστα» τα σοκολατένια αυγά το Πάσχα – Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του κακάο

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, οι υψηλές τιμές του κακάο σημαίνουν ότι οι αγοραστές πληρώνουν πολύ περισσότερα για τα αυγά και τα λαγουδάκια από σοκολάτα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς οι υψηλότερες τιμές φέτος το Πάσχα στα καταστήματα αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις στο κακάο από το 2023. 

Έκτοτε, το ράλι έχει ανεβάσει ταχύτητα και το κακάο έχει ήδη υπερδιπλασιάσει την τιμή του, καθιστώντας το πιο «καυτό» εμπόρευμα στον κόσμο.

Μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η χονδρική πώληση των κόκκων στη Νέα Υόρκη έχει κάνει άλμα πάνω από 47%, ξεπερνώντας τα 8.900 δολάρια τον τόνο – ένα επίπεδο που κάποτε φαινόταν αδιανόητο.

Αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά, καθώς οι κινήσεις αυτές μεταφέρονται στους λιανοπωλητές. 

Η άνοδος ρεκόρ οφείλεται στις απογοητευτικές σοδειές στα «βαριά χαρτιά» του κακάο της Δυτικής Αφρικής, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο κλάδος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν χαμηλές αποδόσεις γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να επενδύσουν στα κτήματά τους ή να αντέξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η αύξηση των τιμών είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι, ενώ τα γενικά ποσοστά πληθωρισμού μειώνονται σε όλο τον κόσμο, οι αυξήσεις σε μεμονωμένα εμπορεύματα μπορούν ακόμη να πιέσουν τους καταναλωτές. 

Στις ΗΠΑ, η μέση τιμή των σοκολατένιων αυγών αυξήθηκε κατά 12% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών NIQ. Το κόστος ορισμένων δημοφιλών πασχαλινών αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτοξευθεί έως και 50%.
 Αυτές οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του κολοσσιαίου ράλι του κακάο, καθώς τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πασχαλινών λιχουδιών πιθανότατα αγοράστηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ή νωρίτερα.

 

To άρθρο «Απλησίαστα» τα σοκολατένια αυγά το Πάσχα – Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του κακάο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button