ΕνημέρωσηΠολιτική

Έλληνες ακόμα και από Παπούα – Νέα Γουινέα θέλουν να «ρίξουν» επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

Πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 αναμένεται να είναι χάρις στην επιστολική ψήφο ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμεί να συμμετάσχει στην ευρω-εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον των Ελλήνων ψηφοφόρων για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, είναι μεγάλο, όπως αποκαλύπτει δείχνει το πλήθος των εγγραφών από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, εγγράφονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού η επιστολική ψήφος είναι ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η προθεσμία εγγραφής λήγει 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή την 29η Απριλίου 2024.

11.300 αιτήσεις την πρώτη εβδομάδα στην πλατφόρμα

Ήδη με το «καλημέρα» φάνηκε το υψηλό ενδιαφέρον για τη νέα μέθοδο ψηφοφορίας. Τις δύο πρώτες μέρες οι εγγραφές ήταν περισσότερες από 8.000 ενώ μέχρι το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, έκτη μέρα εγγραφών, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 11.300.

Αιτήσεις υποβλήθηκαν από την Ελλάδα και από 76 άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς που δήλωσαν επιθυμία να ψηφίσουν για το νέο ευρωκοινοβούλιο, συγκαταλέγονται και κάτοικοι από χώρες εκτός Ευρώπης με ισχνή ελληνική παρουσία και συγκεκριμένα από την Κένυα, το Καζακστάν, ακόμη και από την Παπούα – Νέα Γουινέα!

Υπενθυμίζεται ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 23.000 απόδημοι, ενώ προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

To άρθρο Έλληνες ακόμα και από Παπούα – Νέα Γουινέα θέλουν να «ρίξουν» επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button