Κόσμος

Ο Μπάιντεν ξοδεύει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την κλιματική αλλαγή αλλά οι ψηφοφόροι αδιαφορούν

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του. Μέχρι στιγμής, οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται.

Οι υπεύθυνοι στην εκστρατεία Μπάιντεν προσπαθούν να το αλλάξουν. Πιστεύουν ότι το ιστορικό του προέδρου για την κλιματική αλλαγή μπορεί να τονώσει τη δημοτικότητά του στους νέους ψηφοφόρους.

Η στρατηγική φαίνεται δύσκολη γιατί το κλίμα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους. Και δεν είναι σαφές εάν οι πολιτικές για το κλίμα θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον βαθύ σκεπτικισμό που νιώθουν πολλοί νέοι απέναντι στον Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Wall Street Journal έδειξαν ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν στους νέους συρρικνώνεται σε σύγκριση με το 2020 εν μέσω ανησυχιών για την ηλικία του προέδρου και την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους:

Η πρώτη τους μεγάλη πρόκληση είναι να πουν στους ψηφοφόρους τι έχει καταφέρει ο Μπάιντεν. Η 19χρονη Πάρις Τόμσον, από τη Φιλαδέλφεια, είπε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει κάνει αρκετά για την κλιματική αλλαγή: «Από τότε που είναι πρόεδρος, δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει τίποτα». Μια Δημοκρατική, η Τόμσον είπε ότι σκέφτεται να ψηφίσει υπέρ του ανεξάρτητου προεδρικού υποψηφίου Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.

Μια δημοσκόπηση της Journal, η οποία εξέτασε ψηφοφόρους σε επτά πολιτείες τον Μάρτιο, διαπίστωσε ότι μόλις το 3% των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 34 ετών ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως το κύριο θέμα τους, με τους περισσότερους να αναφέρουν την οικονομία, τον πληθωρισμό ή τη μετανάστευση. Αυτό είναι περίπου σύμφωνο με τους ψηφοφόρους όλων των ηλικιών, των οποίων μόνο το 2% ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως το κύριο θέμα τους.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους να πουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική, ακόμα κι αν πολλοί δεν την αναφέρουν ως την πρώτη τους προτεραιότητα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι το κλίμα είναι οικονομικό ζήτημα και η χρηματοδότηση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες σε πολλές κοινότητες. Πιέζουν να εκταμιεύσουν μετρητά για να αναδείξουν τον οικονομικό αντίκτυπο.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν ελπίζει να τονίσει τις διαφορές μεταξύ του Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απορρίπτει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. 

Ο Τραμπ επέκρινε τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ υποσχέθηκε να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε ρεκόρ υπό τον Μπάιντεν, αλλά πολλοί ψηφοφόροι σε πετρελαιοπαραγωγικές πολιτείες και με πολλές θέσεις εργασίας στον κλάδο πιστεύουν ότι ο Τραμπ και οι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν καλύτεροι για αυτούς.

Οι οικονομικές πολιτικές του Μπάιντεν δεν ήταν δημοφιλείς με την πλειονότητα των ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις του περιοδικού.

Περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Γέιλ για την Κλιματική Αλλαγή δήλωσαν ότι έχουν ακούσει «λίγο» ή «τίποτα» για το νόμο του 2022, γνωστός ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιείχε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις, επιχορηγήσεις και δάνεια για καθαρή ενέργεια.

«Η κοινότητα και ο πληθυσμός δεν γνωρίζει γι’ αυτά, έτσι φαίνεται ότι δεν γίνεται τίποτα», είπε η Ρεμπέκα Πάικ, μια 38χρονη αναποφάσιστη ψηφοφόρος στο Μπέι Σίτι του Μίσιγκαν. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα της, αλλά δεν είχε ακούσει για τον νόμο για το κλίμα ή άλλες πολιτικές πριν μιλήσει στην Journal.

Ένα εργοστάσιο που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια στο Μπέι Σίτι, κατασκευάζει ημιαγωγούς για ηλεκτρικά οχήματα. Το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε πρόσφατα ότι θα δανείσει στην εγκατάσταση 544 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης και στη δημιουργία μόλις 200 θέσεων εργασίας στην πόλη των περίπου 30.000 κατοίκων, όπου περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους ζει σε συνθήκες φτώχειας. 

Άλλες πρόσφατες δεσμεύσεις δανείων περιλαμβάνουν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν παραγωγό λιθίου στη Νεβάδα και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Μίσιγκαν.

Η δημοσκόπηση του Γέιλ διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 70% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού αφού διάβασαν μια σύντομη περιγραφή του. Ωστόσο, αρκετοί ψηφοφόροι δήλωσαν σε συνεντεύξεις ότι γνώριζαν ελάχιστα ότι αφορούσε και στο κλίμα. 

Ιδιωτικά, ανώτεροι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που οι προσπάθειές τους δεν είχαν απήχηση στο κοινό. Αλλά διατήρησαν την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. «Πρέπει να δείξουμε τη δουλειά μας στην πορεία γιατί αυτές οι επενδύσεις χρειάζονται χρόνο», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ιδιωτικές ομάδες ενισχύουν το μήνυμα της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή. Η Climate Power, ένας οργανισμός επικοινωνιών καθαρής ενέργειας, ξοδεύει 80 εκατομμύρια δολάρια φέτος για να προωθήσει τις δράσεις του Μπάιντεν για το κλίμα. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της ομάδας στοχεύει σε πολιτείες ταλάντευσης και νεότερους ψηφοφόρους με ψηφιακές εκστρατείες.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ξοδεύει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει πόλεις και κωμοπόλεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο μερίδιό τους από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας. 

Ένας όμιλος που ονομάζεται Invest in Our Future έχει περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια σε δεσμεύσεις χρηματοδότησης από οργανισμούς, όπως το Breakthrough Energy του Μπιλ Γκέιτς και το Ίδρυμα Ροκφέλερ για παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Το Super PAC του League of Conservation Voters και οι συνδεδεμένες ομάδες σχεδιάζουν να δαπανήσουν 120 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον εκλογικό κύκλο, τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου.

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button