ΕνημέρωσηΠολιτική

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Zougla – Galaksias Portal News

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν το βράδυ της  Τετάρτης (21/2) νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ στο Κάιρο συνεχίζονται οι περίπλοκες συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί δεύτερη ανακωχή του Ισραήλ και της Χαμάς στον μικρό θύλακο.

Την ώρα που 2,2 εκατ. κάτοικοι, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της θυλάκου, απειλούνται να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οργανώσεις αρωγής κατήγγειλαν πως εγκαταστάσεις τους βομβαρδίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη νύχτα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε περίπου δέκα βομβαρδισμούς στη Ράφα.

Δεν δημοσιοποιήθηκε κανένας απολογισμός θυμάτων, ως τώρα.

Η Ράφα είναι το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, να διατάξει να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον της πόλης για να «νικηθεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.), έχουν καταφύγει στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Περιμένουμε τον θάνατο, μέρα τη μέρα», είπε κάτοικος της, ο Ουισάμ Λάφι.

«Ευχαριστούμε τον θεό όταν τελειώνει η μέρα και είμαστε ακόμα ζωντανοί. Απλά περιμένουμε τον θάνατο».

Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες για την ανακωχή.

«Θέλουμε να κλειστεί συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Χθες στο Κάιρο ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, αναμενόταν να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Αμπάς Καμάλ, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς από τη Γάζα.

Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button