Κόσμος

Εκατοντάδες αστρονόμοι καταγράφουν το φαινόμενο – Galaksias.com

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φορέσει τα ειδικά γυαλιά ή έχουν στήσει τα τηλεσκόπιά τους στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πανέτοιμοι να παρακολουθήσουν το σπάνιο πλανητικό υπερθέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου, που θα ξεκινήσει απόψε στις 9 ώρα Ελλάδος, με τη Σελήνη να καλύπτει ολόκληρο τον Ηλιακό δίσκο και να σκοτεινιάζει τελείως η μέρα για κάποια λεπτά. 

Το φαινόμενο θα είναι ορατό σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειο-αμερικανικής ηπείρου. Η πορεία του αρχίζει από το Μεξικό διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον δυτικό Καναδά.

Συντονιστείτε εδώ και δείτε «ζωντανά»το φαινόμενο μέσα από το live video της NASA:

Τηλεσκόπια παντού

Το φαινόμενο είναι σπάνιο και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να το παρακολουθήσουν.

Δεκάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν στήσει τα τηλεσκόπιά τους και περιμένουν την έκλειψη Ηλίου στο Ματσατλάν του Μεξικού.

AP Photo/Fernando Llano)

Μαθητές στο Ντάλας έχουν στηθεί από τη νύχτα, τουρίστες παίρνουν θέση στους καταρράκτες του Νιαγάρα, ενώ στο Μεξικό τα τηλεσκόπια έχουν στηθεί και στο Τέξας πολλοί ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου δίπλα σε μία ρέπλικα του Στόουνχετζ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες την ονομάζουν Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη. Σε μία τέλεια ευθυγράμμιση, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στην Γη και τον ήλιο καλύπτοντας ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας ορατό μονάχα το περίγραμμά του.

Παρά το κρύο και τη συννεφιά, Καναδοί πολίτες αλλά και τουρίστες έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο δίπλα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, περιμένοντας την έκλειψη του Ηλίου

AP Photo/Carolyn Thompson

Total Solar Eclipse Mexico ASRTONOMOS THLESKOPIO

Ερασιτέχνες στήνουν τα τηλεσκόπιά τους και μοιράζουν ειδικά γιαλιά στο Ματσατλάν του Μεξικού, περιμένοντας την έκλειψη ηλίου

AP Photo/Fernando Llano

Περίπου το 99% των κατοίκων θα μπορούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη, έστω και μερικώς και εκατομμύρια συρρέουν στις περιοχές κατά μήκος της πορείας που θα είναι ορατό το φαινόμενο, όπως στο Τέξας.

Η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια είναι ιδιαίτερα αυξημένη, το ίδιο και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το μόνο που απογοητεύει κάποιους, η πιθανότητα συννεφιάς.

Η συγκεκριμένη έκλειψη δεν θα είναι ορατή στην Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να είναι ορατό μερικώς το φαινόμενοι, αν ο ουρανός είναι καθαρός.

Total Solar Eclipse XARTHS KANADA MEXICO EKLEIPSH HLIOU USA

Χάρτης που απεικονίζει την πορεία του φαινομένου της ολικής έκλειψης του Ηλίου από το Ματσατλάν του Μεξικού έως το Μοντρεάλ του Καναδά

AP Photo

Δείτε εδώ την πορεια όπως τη δίνει η NASA

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button