ΕνημέρωσηΠολιτική

Πρέπει ν’ αποδείξεις ότι «δεν είσαι ελέφαντας» και δεν θα πεις σαχλαμάρα – Galaksias Portal News

Τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια, ο Πειραιάς, η πολιτική και ο ρόλος της γυναίκας σε αυτήν ήταν μερικά απ’ όσα συζήτησαν το πρωί της Παρασκευής (08.03.2024) η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Ελεονώρα Μελέτη

Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν στο πλατό της εκπομπής «MEGA Καλημέρα» ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας. Δόμνα Μιχαηλίδου και Ελεονώρα Μελέτη μίλησαν για όλα, με την υπουργό Εργασίας να λέει ότι η έμφυλη ισότητα σε πρακτικό επίπεδο δεν ισχύει.

«Ο Πειραιάς είναι η γειτονιά μας, είναι όλα κοντά. Έχουμε ένα λιμάνι που τώρα είναι πολύ πιο ωραίο από τα χρόνια που μεγαλώσαμε. Έχουμε μία κοινότητα που είναι περήφανη για τον Πειραιά και έχουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Ζω ακόμα στον Πειραιά και πολιτεύομαι και εκεί.

Επειδή είμαι μοναχοπαίδι μου έλειπε η παρέα μέσα στο σπίτι, οπότε από μικρή ήμουν κοινωνική. Δεν ήμουν πρώτη στα μαθήματα άλλα ήμουν πολύ καλή στα μαθήματα. Όταν είσαι παιδί, κάνεις “πολιτική” χωρίς να το καταλαβαίνεις. Δεν ήμουν πολιτικοποιημένη, ήμουν στο 15μελές, μετά στο πανεπιστήμιο Cambridge όπου σπούδασα, ήμουν πρόεδρος του κολεγίου μου, πρόεδρος των μεταπτυχιακών του πανεπιστημίου. Αν και δεν έχει κομματική ταμπέλα εκεί, ασυνείδητα έκανα πράγματα για την φοιτητική μου κοινότητα», είπε αρχικά.

«Δεν είχα στόχο να ασχοληθώ με την πολιτική. Ήμουν ακαδημαϊκός και δίδασκα οικονομικά. Αυτό δεν είχε σχέση με την δουλειά που έκανα  ως υφυπουργός Πρόνοιας ασχολιόμουν με τα ιδρύματα, με τα παιδιά καμία σχέση με τα τραπεζικά και τα οικονομικά μοντέλα.

Τώρα που ασχολούμαι με την ανεργία, τα συνταξιοδοτικά, την αγορά εργασίας που πάλι δεν έχει σχέση με αυτό που σπούδασα. Είναι σημαντικό γιατί δεν είναι ότι είμαστε σε μία καθημερινότητα που σε υποχρεώνει να κάνεις αυτό που σπούδασες. Σου έχει μάθει πολλά περισσότερα πράγματα πχ να δουλεύεις σε μία ομάδα και άλλα», συνέχισε.

Για τους εργοδότες και τους δείκτες ανεργίας, η υπουργός Εργασίας είπε: «Το ποσοστό ανεργίας είναι πια στο 9%. Πριν από ούτε μία 10ετία ήμασταν στο 19%. Δεν έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε μεγάλο βαθμό την μαύρη εργασία».

Με αφορμή την σημερινή μέρα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία και στις κατακτήσεις της στην εργασία.

«Υπάρχει το εξής παράδοξο: από την μία συνταγματικά έχουμε κατοχυρώσει την πλήρη ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν ισχύει πχ βρίσκεις την θέση σου σε ένα τραπέζι αλλά δεν έχεις την ίδια “φωνή” και χρειάζεται πολλές φορές να αποδείξεις ότι “δεν είσαι ελέφαντας” και ότι αυτό που θα πεις δεν είναι σαχλαμάρα. Τα έχω ζήσει και τα ζω κάθε μέρα και στην πολιτική. Είσαι σε μία συζήτηση και 9 στους 10 είναι άνδρες», υπογράμμισε.

  

Και συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και το νομοθετικό πλαίσιο: «είναι τεράστιο ζήτημα η μητρότητα και η εργασία. Πολλές γυναίκες θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και σκέπτομαι “που θα αφήσω το παιδί μου”.

Είναι σημαντικό για μας τι υπηρεσίες κάνουμε πχ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δίνουμε απόλυτη στήριξη στις γυναίκες, τις άδειες μητρότητας σε κλάδους όπως οι ελεύθερες επαγγελματίες ή οι αγρότισσες.

Ανοίγει αυτόν τον μήνα η πλατφόρμα για τις μη μισθωτές γυναίκες. Αν εκείνη η γυναίκα θέλει να γυρίσει στην εργασία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στον άντρα της το επίδομα μητρότητας. Επίσης αν είσαι μη μισθωτή και πάρει το επίδομα σου ο άντρας σου που είναι μισθωτός, τότε ο άνδρας παιρνει το επίδομα μητρότητας και τα δώρα του μισθωτού».

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε πως και η ίδια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ρατσιστικά σχόλια: «Συχνά βιώνω την αμφισβήτηση. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία του παρελθόντος και είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι νέοι όμως είμαστε πιο ανοιχτοί στις αντιλήψεις, δεν φοβόμαστε τόσο», κατέληξε.

To άρθρο Δόμνα Μιχαηλίδου: Πρέπει ν’ αποδείξεις ότι «δεν είσαι ελέφαντας» και δεν θα πεις σαχλαμάρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button