ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

Είτε συμμετέχετε σε σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, και οι δύο επιλογές προκαλούν απώλεια βάρους, προτείνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν στους ενήλικες να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά την έντονης σωματικής δραστηριότητας ή ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο εντάσεων. Ωστόσο, πολλά άτομα θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθούν σε αυτήν τη σύσταση, επειδή η σωματική δραστηριότητα είναι χρονοβόρα σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ορίζονται από τους ερευνητές ως «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» -άτομα που συμπυκνώνουν την άσκησή τους σε μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα- μπορούν επίσης να χάσουν βάρος παρόμοιο με εκείνους που ασκούνται σε τακτική βάση, εφόσον επιτυγχάνουν τους προτεινόμενους στόχους.

«Το μοτίβο του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου αξίζει να προωθηθεί σε άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συνιστώμενη συχνότητα στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες», δήλωσε η Lihua Zhang, επιστήμονας υγειονομικής περίθαλψης, στο Peking Union Medical College, στο Πεκίνο.

Η Zhang πρότεινε ότι οι υπάλληλοι γραφείου, οι οδηγοί λεωφορείων και άλλοι υπάλληλοι κάθονται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας να φροντίσουν για τη σωματική του δραστηριότητα. «Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καλύψουν το πρόγραμμα άσκησής τους στην καθημερινή ζωή για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ενός καθιστικού τρόπου ζωής, αλλά έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να πάνε στο γυμναστήριο», είπε. «Η μελέτη μας θα μπορούσε να τους προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή για να διατηρηθούν σε φόρμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από περισσότερους από 9.600 συμμετέχοντες στην αμερικανική National Health and Nutrition Examination Survey από το 2011 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 20 έως 59 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 772 συμμετέχοντες ανέφεραν το μοτίβο του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου και 3.277 ανέφεραν το τακτικά ενεργό μοτίβο. Σε σύγκριση με τους 5.580 ανενεργούς συμμετέχοντες, τόσο οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου όσο και οι κανονικές ενεργές ομάδες είχαν χαμηλότερη κοιλιακή παχυσαρκία, μετρούμενη με DXA, περίμετρο μέσης, λιπώδη μάζα ολόκληρου του σώματος και δείκτη μάζας σώματος.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η προπόνηση των πολεμιστών το Σαββατοκύριακο ήταν υψηλότερης έντασης, μεγαλύτερης διάρκειας, και συσχετίστηκε με χαμηλότερο κοιλιακό λίπος. Το κύριο πράγμα, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι δραστήριοι με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους», είπαν οι ερευνητές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button