ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Ανακάμπτει η αγορά smartphones – Πτώση της Apple, επιστροφή της Samsung στην κορυφή

Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση σε περίπου 289 εκατομμύρια συσκευές το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποδεικνύοντας ότι η αγορά ανακάμπτει μετά από δύο χρόνια μακροοικονομικών προκλήσεων.

Η Samsung κατέλαβε περίπου το 20,8% του μεριδίου αγοράς (ή 60,1 εκατομμύρια αποστολές) κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ακολουθούμενη από την Apple με 17,3% (50,1 εκατομμύρια αποστολές). Η κινεζική κατασκευάστρια Xiaomi κατέλαβε το 14,1% (40,8 εκατομμύρια αποστολές).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Apple ξεπέρασε τη Samsung ως η εταιρεία με τις υψηλότερες επιδόσεις στην κατηγορία των smartphones, τερματίζοντας τη 12ετή πορεία της νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην κορυφή, με μερίδιο αγοράς 20% (έναντι 19,4% της Samsung). Όμως κατάφερε να μείνει στην κορυφή μόνο για ένα τρίμηνο.

Η απότομη πτώση της Apple στην Κίνα

Μία σημαντική αιτία για την πτώση στις πωλήσεις των iPhone έχει να κάνει με την Κίνα. Η Apple έχει χάσει τη δυναμική της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ, έχοντας πληγεί από τον εθνικισμό, τα οικονομικά προβλήματα και τον αυξημένο ανταγωνισμό.

«Είναι μια απότομη πτώση για την Apple, αλλά αν σκεφτείτε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Apple ήταν ίσως η πιο ανθεκτική μάρκα, ξεπερνώντας θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας και μακροοικονομικές προκλήσεις, περισσότερο από άλλες μάρκες», δήλωσε στο CNNi η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών στην IDC.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Samsung επέστρεψε στην κορυφή», δήλωσε η Popal. «Φέτος, αναμένουμε ότι το Android θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό από το iOS» (σ.σ. τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν η Samsung και η Apple, αντίστοιχα).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Android είχε έντονη πτώση τα τελευταία χρόνια, οπότε έχει περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης τώρα.

Παρόλο που η IDC αναμένει ότι η Samsung και η Apple θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά, η ανάκαμψη της Huawei και άλλων εταιρειών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Xiaomi και OPPO/OnePlus, πιθανότατα θα συνεχιστεί. Οι Κινέζοι καταναλωτές που κάποτε θα σκεφτόντουσαν την Apple, στρέφονται τώρα σε εγχώριες μάρκες.

Η τεχνητή νοημοσύνη στα κινητά

Η Popal σημείωσε ότι ένας ακόμα λόγος για την πτώση της Apple είναι ότι η εταιρεία δεν έχει διατυπώσει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τη στιγμή που πολλές εταιρείες τεχνολογίας διπλασιάζουν τις σχετικές στρατηγικές και χαρακτηριστικά. «Ελπίζουμε να ακούσουμε κάποια μηνύματα γύρω από αυτό στο συνέδριο προγραμματιστών του Ιουνίου», δήλωσε.

Η Samsung, από την άλλη πλευρά, έχει ήδη προχωρήσει με όλες της τις δυνάμεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Για την πιο πρόσφατη ναυαρχίδα της σειράς Galaxy S24, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, η εταιρεία έδωσε έμφαση στο να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη στα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα παιχνίδια.

«Καθώς η συνολική αγορά smartphones ανακάμπτει φέτος, με ισχυρή εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, η Samsung είναι σε καλή θέση για να αναπτυχθεί περαιτέρω», κατέληξε η Popal.

Με πληροφορίες από: iPhone sales are plunging. Here’s why by Samantha Murphy Kelly, CNN

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button