Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15/4

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.

Στην 1η ειδική συνεδρίαση συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής γιατί για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Η μεγάλη εικόνα για τον προϋπολογισμό του δήμου μας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 σχετικά με τους δήμους και τις περιφέρειες, όπου εδώ και χρόνια παραμένουν παγωμένες οι κρατικές επιχορηγήσεις και ενισχύεται η κατεύθυνση αύξησης των «ίδιων εσόδων», των εσόδων των δήμων που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και γενικά το χαράτσωμα των δημοτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αποκαλυπτικά τα μεγέθη που φέρνει στο σχέδιο προϋπολογισμού η δημοτική αρχή Εορδαίας:

Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για το δήμο μας φτάνει  μόλις για να καλύψει το 68,89% του ύψους της  μισθοδοσίας των εργαζομένων του δήμου για το 2024! Άρα ο δήμος καλύπτει από δικά του έσοδα (τοπική φορολόγηση) τα υπόλοιπα.

Στα έξοδα του δήμου προστίθεται το χαράτσι του τέλους ταφής που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια €, στη λογική «πληρώνω όσο πετάω»,  καθώς με τον νέο κανονισμό καθαριότητας που ψήφισε η παράταξη του κ. Πλακεντά, αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων κλιμακωτά στα 55€ μέχρι το 2027, από 25€ τον τόνο που ήταν πέρσι.

Στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αυξάνεται ο οικιακός συντελεστής σε 2,55 € το τ.μ. μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού που καλπάζει και όπως επίσης τεράστια αύξηση που φτάνει και το 97,67% σε ορισμένες δημοτικές ενότητες όπως το Μουρίκι ή το Βέρμιο με 42,86%. Ενώ η δημοτική αρχή αναζητά εναγωνίως έσοδα, δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ, πολυεθνικές). Αντίθετα αύξησε τα τέλη τους Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας κατά σχεδόν 20.000€.

Μέσα από τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι έργα και υποδομές που έχουν σχέση με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν επιλέγονται γιατί δεν φέρνουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2024 ακολουθείται και φέτος η ίδια τακτική «φουσκώματος» του με έργα και μελέτες που είναι ανύπαρκτα όταν υπάρχει η ανάγκη για νέα σχολεία, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Αντιπλημμυρικά έργα προβλέπονται ελάχιστα, ενώ για αντιπυρική προστασία προβλέπεται μόλις το ποσό των 50 χιλ € που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση.

Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων του δήμου μας, τη στιγμή που έχουμε σχολεία που μετράνε δεκαετίες και είναι κακοσυντηρημένα, τα ποσά που προϋπολογίζονται, όπως και πέρυσι, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

Μηδενικά είναι τα ποσά για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση παρόλο που τα περισσότερα σχολεία κτίστηκαν με αντισεισμικούς κανόνες πριν το 1980. Τα περισσότερα κτίρια είναι γερασμένα με παντελή έλλειψη στατικών μελετών. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα μισά νηπιαγωγεία της πόλης μας να στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών χωρίς αύλειους χώρους, χωρίς επαρκή φωτισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ασφάλεια και την συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το 2ο ΕΠΑΛ εδώ και 16 χρόνια «προσωρινά» συστεγάζεται με το 1ο γυμνάσιο με άθλιες υποδομές.

Ανάμεσα σε άλλα είχαμε και το φαινόμενο οφειλές ύψους 2,5 εκατομμυρίων € να διαγραφούν από τη δημοτική αρχή, λόγω παρέλευσης 20ετίας, χωρίς όμως να δοθούν εξηγήσεις για την ταυτότητα των μεγαλοοφειλετών του δήμου, με το πρόσχημα της μη ύπαρξης μηχανοργάνωσης στο δήμο σε παρελθόντα έτη.

Φυσικά ούτε κουβέντα δεν γίνεται από τη δημοτική αρχή για διεκδίκηση από την κυβέρνηση. Αντίθετα αυξημένα είναι τα «ίδια έσοδα», η επιπλέον φορολογία δηλαδή, τα τέλη και το κάθε λογής χαράτσι που επιβάλει ο δήμος με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και έρχονται να προστεθούν στους φόρους που βάζει το κράτος. Η δημοτική αρχή αποδέχεται τις οδηγίες για «ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που δεν θα επιβαρύνουν σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στη 2η συνεδρίαση που ακολούθησε, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκαν «οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου ζώνης απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Κλειδιού-Αχλάδας».

Οι παραπάνω μελέτες αποτελούν ένα εμβληματικό παράδειγμα ότι η στήριξη των κερδών των λίγων δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Ακόμα ότι λειτουργούν ως εργαλεία για την προώθηση του αστικού σχεδιασμού της «πράσινης μετάβασης», τμήμα της οποίας είναι και η απολιγνιτοποίηση η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Άλλωστε είναι αποκαλυπτικά τα κείμενα στα οποία γίνεται αναλυτική αναφορά εξειδίκευσης του αστικού σχεδιασμού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την Ενέργεια και το Κλίμα, ΕΣΕΣ, επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ-ΣΔΑΜ κ.α.)

Τα δώρα της πράσινης μετάβασης στο λαό είναι οι «μαύρες» εργασιακές σχέσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς χωρίς ΣΣΕ, είναι η «κανονικότητα» των εργοδοτικών εγκλημάτων-ατυχημάτων όπως το πρόσφατο στο Βέρμιο.

Είναι οι τιμές της τηλεθέρμανσης που θα αυξηθούν σημαντικά όπως και αν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομίλων και της διαδημοτικής επιχείρησης.

Επιπλέον:

Στις συγκεκριμένες Μ.Π.Ε. αυξάνονται κατά πολύ οι εκτάσεις που προβλέπονται για την εγκατάσταση Φ/Β  πάρκων σε βάρος των εκτάσεων που θα μπορούσαν να καλύψουν λαϊκές ανάγκες (δασικές και γεωργικές εκτάσεις)

Το σύνολο των βεβαιωμένων λιγνιτικών αποθεμάτων που θα παραμείνει αναξιοποίητο λόγω της απολιγνιτοποίησης ανέρχεται σε 505 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.

Για την αποκατάσταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων εξορυγμένων εδαφών θα διατεθεί μόλις το ποσό των 148,71 εκατ. € (με ΦΠΑ), ποσό που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση.

Επιπλέον στην μελέτη προβλέπεται η δημιουργία 6 λιμνών με αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής ποσότητες ύδατος και άρα υπάρχει πιθανός μελλοντικός κίνδυνος για την ευρύτερη γεωστατική ευστάθεια και τεκτονική της περιοχής, με δεδομένα τα υπάρχοντα ρήγματα στην περιοχή.

Οι εν λόγω μελέτες προβλέπουν επίσης εγκαταστάσεις ΑΠΕ με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δήμο Εορδαίας έχουν ήδη αδειοδοτηθεί Σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας πλησίον των οικισμών Ολυμπιάδας-Ασβεστόπετρας-Ανατολικού και Βλάστης.

Τα παραπάνω έργα σχετίζονται με τη περαιτέρω προώθηση της «πράσινης μετάβασης» καθώς θα αυξήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης περισσότερων ΑΠΕ (αιολικών και φ/β) στο σύστημα μέσω των μπαταριών οι ενεργειακοί όμιλοι αποσκοπούν το ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ να μπορεί να πωλείται στις μέγιστες δυνατές τιμές στην ημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας.

 Οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας περιέχουν μπαταρίες λιθίου που εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον, για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη Μ.Π.Ε. όπως κάναμε και το 2011.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον δήμο μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι ανάγκη τώρα μέσα από τους φορείς του λαϊκού κινήματος να αντισταθούν, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

Αναδείξαμε ότι υπάρχει και άλλη διέξοδος για το λαό, που είναι η κοινωνική ιδιοκτησία, που μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του. Είναι η κεντρική εξουσία που μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την παραγωγή με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας. Είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός που μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών.

Θα είμαστε μαζί με το λαό της πόλης στους αγώνες του για μια πόλη με χαμογελαστούς κατοίκους, για όλα αυτά που έχουμε ονειρευτεί και μας αξίζουν σε μας και στα παιδιά μας, κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή.

Πτολεμαΐδα 20/04/2024

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button