ΕνημέρωσηΠολιτική

Ενεργοποιήθηκε και υλοποιείται κανονικά η σύμβαση υποστήριξης των Chinook

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος των ελικοπτέρων τύπου CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του, Κυριάκου Βελόπουλου.

Ειδικότερα, η ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Νίκο Δένδια αναφέρεται στην υλοποίηση της σύμβασης που υπεγράφη με τον αμερικανικό Στρατό τον Μάιο του 2023, με φόντο την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, κατά την οποία τα ελικόπτερα τύπου Chinook αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά «όπλα» των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας απάντησε χαρακτηριστικά: «Σας γνωρίζω ότι η διακρατική συμφωνία για την υποστήριξη των ελικοπτέρων CH-47D ενεργοποιήθηκε και υλοποιείται κανονικά. Λοιπές πληροφορίες που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαβαθμισμένες και δεν κοινοποιούνται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για κάθε ενεργοποίηση προγράμματος απόκτησης μείζονος στρατιωτικού εξοπλισμού ενημερώνεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».

Σημειώνεται ότι στο OnAlert είχαμε γράψει πρόσφατα για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων τύπου Chinook της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο είχαν επιστρατευτεί ως «από μηχανής θεοί» στη μάχη με τον πύρινο εφιάλτη. Τα CH-47D πέταξαν εκατοντάδες ώρες πάνω από τα μέτωπα, κυρίως σε Έβρο και Ρόδο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας από το πρώτο φως της ημέρες έως και τη δύση του ήλιου.

Εξάλλου, όπως είχαμε τονίσει, οι ανάγκες είναι γνωστές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και δεν είναι τυχαίο ότι το Στρατιωτικό Επιτελείο έχει ήδη ζητήσει την αγορά δέκα καινούργιων ελικοπτέρων τύπου CH-47F Chinook , με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη δέκα ελικοπτέρων τύπου CH-47D.

Πηγή: onalert.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button