Κόσμος

«Παράθυρο» για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ανοίγει ο Μακρόν – Galaksias.com

Ο γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, αφού όπως είπε αυτό δεν είναι πλέον ταμπού για τη Γαλλία.

Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι χθες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’, προσθέτοντας ότι η χώρα του ενδέχεται να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, αν οι προσπάθειες για λύση δύο κρατών στην περιοχή παγώσουν λόγω της απόρριψης εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε παράλληλα ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφήκαι θα αποτελέσει σημείο καμπής στη σύγκρουση.

Ασφαλώς, μια μονομερής γαλλική αναγνώριση λίγα πράγματα θα μπορούσε να αλλάξει σε πρακτικό επίπεδο για την κατάσταση στην περιοχή σήμερα, όμως θα είχε ένα ιδιαίτερο συμβολικό και διπλωματικό βάρος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σε κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Ήδη από το 2014 η γαλλική Βουλή είχε προτρέψει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, χωρίς όμως απήχηση στη διπλωματική στάση της Γαλλίας.

Όμως για πρώτη φορά ένας Γάλλος ηγέτης κάνει θετικό σχόλιο για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, αντικατοπτρίζοντας και τις ανησυχίες των δυτικών ηγετών, καθώς αυξάνονται οι απώλειες στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

“Οι εταίροι μας στην περιοχή, ιδίως η Ιορδανία, εργάζονται σε αυτό, εργαζόμαστε μαζί τους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό, στην Ευρώπη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας» ενημέρωσε ο Μακρόν, που στη συνέχεια τόνισε ότι «το οφείλουμε στους Παλαιστίνιους, των οποίων οι φιλοδοξίες έχουν καταπατηθεί για πάρα πολύ καιρό, το οφείλουμε στους Ισραηλινούς που έζησαν τη μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή και το οφείλουμε σε μια περιοχή που λαχταρά να ξεφύγει από τους υποστηρικτές του χάους και από αυτούς που σπέρνουν εκδίκηση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button