ΕνημέρωσηΟικονομία

Ποιοι είναι οι παράγοντες που «σπρώχνουν» τους Έλληνες στη μετακόμιση – Galaksias Portal News

Μεγάλο είναι σήμερα το ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της μετακόμισης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μέσα σε αυτό το ποσοστό μάλιστα βρίσκονται και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σκέφτονται να στραφούν προς την ενοικίαση, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που αναμένεται να επιλέξουν τα επόμενα χρόνια τη συγκατοίκηση.

Η τάση προς την μετακόμιση πυροδοτείται λόγω ενός σύνθετου «κοκτέιλ» παραγόντων όπως των σταθερά χαμηλών μισθών του μέσου νοικοκυριού, των υψηλών τραπεζικών επιτοκίων, της ραγδαίας αύξησης του κόστους κατασκευής, αλλά και της προσαρμογής των ακινήτων στη πράσινη μετάβαση. Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζουν σήμερα και οι εξελίξεις στη Χρυσή Βίζα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αλλά και η αλόγιστη μετατροπή των κατοικιών σε Airbnbs.

Όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν τους Έλληνες να φύγουν από τα αστικά κέντρα και να κατευθυνθούν προς τα προάστια των πόλεων, τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση κατοικιών. Εξαιρετικά ανερχόμενα είναι και τα Ανατολικά Προάστια, δηλαδή τα Καλύβια, η Κερατέα και το Λαύριο, ενώ αναμένεται να ανέβει και το Κορωπί, λόγω της μεγάλης επένδυσης της Microsoft που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Ακόμη, η ύπαρξη προαστιακού αλλά και οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων έχουν αναβαθμίσει αισθητά την ευρύτερη περιοχή. Τα νεόδμητα στις εν λόγω περιοχές και συγκεκριμένα στο Λαύριο και στην Κερατέα σήμερα κοστίζουν 2.000 με 2.500 ευρώ, ενώ τα παλαιότερα είναι στη μισή τιμή, με τους ενδιαφερόμενους με 200.000 ευρώ να μπορούν να αγοράσουν μια κατοικία 100 τ.μ.

Πολλοί είναι και αυτοί όμως που επιλέγουν τη μετακόμιση, καθώς αναζητούν μεγαλύτερα και ποιοτικότερα ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα έντονη η στροφή των ενδιαφερόμενων αγοραστών και ενοικιαστών στη βιωσιμότητα, επιλέγοντας ακίνητα
υψηλής ενεργειακής κλάσης, τα οποία πέρα από το γεγονός ότι προσφέρουν ποιοτικότερο επίπεδο ζωής, έχουν τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου να δώσουν και σημαντικές υπεραξίες. Το απόθεμα ωστόσο πράσινων κατοικιών είναι ακόμα στην Ελλάδα εξαιρετικά περιορισμένο.

Οι περιοχές ωστόσο που έχουν περισσότερα νεόδμητα είναι με διαφορά τα Νότια Προάστια και τα Βόρεια, ενώ μικρότερο ποσοστό υπάρχει στα Δυτικά Προάστια και μηδαμινό στο κέντρο της Αθήνας.

Αρκετά σύνηθες πλέον είναι και οι ίδιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να θέλουν να μετακομίσουν και να στρέφονται προς τη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν επενδυτικά το ακίνητο τους, είτε μισθώνοντάς το μακροχρόνια είτε μετατρέποντάς το σε Airbnb. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν υπεραξία, λόγω της υψηλής ζήτησης που υπάρχει και του μηδαμινού αποθέματος, και έτσι θα καταφέρουν να μειώσουν τα έξοδα του δανείου τους ή του ενοικίου τους.

Επιλογή, φαίνεται πλέον ότι αποτελεί και η συγκατοίκηση με τους Έλληνες να είναι έτοιμοι να μετακομίσουν μαζί με κάποιον άλλον τόσο για να μοιράζονται τα έξοδα της στέγασης όσο και για κοινωνικούς λόγους. Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε στην Ελλάδα μια αύξηση της τάξεως του 10% στη συγκατοίκηση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος αυτή έφτασε το 25%. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ουραγός στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.

To άρθρο Ακίνητα: Ποιοι είναι οι παράγοντες που «σπρώχνουν» τους Έλληνες στη μετακόμιση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button