Κόσμος

Ο Μακρόν ζητεί «συλλογική αντίδραση» απέναντι στην «αλλαγή στάσης» της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την Παρασκευή την “αλλαγή στάσης” της Ρωσίας — στάση που “απαιτεί συλλογική αντίδραση” από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, επικαλούμενος κυρίως τις κυβερνοεπιθέσεις και τους φόβους για την ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα.

“Το καθεστώς του Κρεμλίνου πριν από δύο χρόνια επιτέθηκε στην Ουκρανία, μια ευρωπαϊκή χώρα. Το καθεστώς του Κρεμλίνου ενέτεινε και σκλήρυνε τις επιθέσεις του εναντίον της χώρας μας σε επίπεδο παραπληροφόρησης και στον κυβερνοχώρο. Και αυτές είναι μορφές σύγκρουσης”, δήλωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει γίνει ένας μεθοδικός παράγοντας αποσταθεροποίησης του κόσμου”, πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Πολύ ξεκάθαρα, υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή αντίδραση, αλλά και ευρύτερα από τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα”, επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια με τον Ζελένσκι, η οποία προβλέπει συγκεκριμένα ότι η Γαλλία θα χορηγήσει στο Κίεβο πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια “έως και τρία δισεκατομμύρια ευρώ” το 2024.

“Αν βλέπουμε πράγματα να συμβαίνουν, αν βλέπουμε να ανοίγει μια νέα φάση, πρέπει να έχουμε την οξύνοια να αρχίσουμε έναν νέο στρατηγικό και επιχειρησιακό προβληματισμό. Αυτό θέλει η Γαλλία”, ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις “ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες για πιθανή ανάπτυξη από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων στο Διάστημα”, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι “η Ρωσία πρέπει γρήγορα να δώσει εξηγήσεις”. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει “υπερβεί αρκετά όρια” στις κυβερνοεπιθέσεις της, στις οποίες ο Μακρόν βλέπει “μια βούληση για επιθετικότητα”.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button