ΕνημέρωσηΟικονομία

Σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο – Galaksias Portal News

Σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα συνιστά για τον όμιλο της Eurobank η περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Κύπρου με την επιδιωκόμενη απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Διοίκηση της Eurobank στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνοκυπριακού ομίλου όταν ολοκληρωθεί η απόκτηση της Ελληνικής. Η Eurobank έχει αποκτήσει το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας και αναμένει μέσα στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους να λάβει τις εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών για να προχωρήσει μετά σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών. Η δημόσια πρόταση θα υποβληθεί εντός διμήνου από τη λήψη των ανωτέρω εγκρίσεων και στόχος της Eurobank είναι να αυξήσει το ποσοστό της τουλάχιστον στο 65%. Σημειώνεται ότι οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής είναι η Demetra Holdings Plc με ποσοστό 21% και το Σωματείο Εργαζομένων της Ελληνικής με 12%.

Επισημαίνοντας ότι η Eurobank αποτελεί την πιο διαφοροποιημένη γεωγραφικά ελληνική συστημική τράπεζα, σε report του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Jefferies αναφέρει ότι η επιλογή της διοίκησης της Eurobank για μια μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση αποτελεί ισχυρή βάση στήριξης για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες εξωτερικού συνέβαλαν πέρυσι στο 37% των κερδών του ομίλου, ενώ στρατηγικός στόχος της Eurobank είναι μέχρι το 2026 το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 50%.

Στην Κύπρο, η Ελληνική είναι απολύτως συμπληρωματική με τη Eurobank Κύπρου (τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο), ενώ πρόκειται για μία τράπεζα με πολύ ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Η Ελληνική Τράπεζα έχει δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 39% και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα που φτάνει τα 6 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες. Συνεπώς, όπως αναφέρει η Jefferies, προκύπτει μια σημαντική ευκαιρία για τη Eurobank να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα με έναν πιο παραγωγικό τρόπο.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση της Eurobank έχει αναφέρει πως βλέπει την αγορά της Κύπρου ως βάση για την ανάπτυξη εργασιών και τη συνεργασία του Ομίλου με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας.

Την προοπτική επέκτασης της Eurobank στην Κύπρο βλέπει θετικά ο SSM, καθώς η Τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρή θέση, έχοντας επιτύχει το 2023 οργανική κερδοφορία 1,5 δις. ευρώ, αυξημένη κατά 70% σε ετήσια βάση, απόδοση ιδίων κεφαλαίων 18,1%, κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 στο 17% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%, ενώ ήταν η πρώτη συστημική ελληνική τράπεζα που προχώρησε στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

To άρθρο Eurobank: Σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button