Κόσμος

Ανοίγει ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα το Σαββατοκύριακο – Galaksias.com

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με μια δοκιμαστική αποστολή να ξεκινά από την Κύπρο την Παρασκευή (8/3) ανακοίνωσε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Η ανακοίνωση από την επικεφαλής της Κομισιόν έγινε στον απόηχο της ανακοίνωσης από τις ΗΠΑ ότι θα δημιουργήσουν ένα προσωρινό λιμάνι στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού και ότι τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

Το Ισραήλ αρνείται ότι παρεμποδίζει τη βοήθεια και κατηγορεί τις οργανώσεις βοήθειας ότι δεν την διανέμουν.

Μιλώντας από την Κύπρο δήλωσε ότι η Γάζα «αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή» και ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα επιτρέψει την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετης βοήθειας.

Η πιλοτική αποστολή βοήθειας που φέρει την ονομασία Αμάλθεια θα γίνει σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την οργάνωση βοήθειας World Central Kitchen, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη (7/3) ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει προβλήτα για τη μεταφορά προμηθειών από τα πλοία στη θάλασσα στην ακτή, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για τη δημιουργία της.

Η επιχείρηση – η οποία, όπως είπε, δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας – θα επιτρέψει σε μεγάλα πλοία να παραδίδουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια. Τα αρχικά φορτία θα έφθαναν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιούνται ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button