Υγεία & Διατροφή

Πενταψήφιο νούμερο για παραβατικότητα ανηλίκων και Safe Houses για θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Galaksias Portal News

Νέο 5ψήφιο νούμερο για την ανήλικη παραβατικότητα και τη λειτουργία, από την Παρασκευή, safe houses για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο, για αυτόματη παρέμβαση. «Οι τηλεφωνητές εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε και θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε, ανά πάσα στιγμή, τηλεφωνήματα γονέων, ανηλίκων που κινδυνεύουν αλλά και πολιτών που εντοπίζουν στη γειτονιά παραβατικά παιδιά», επεσήμανε σχετικά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα δράσεων για την ανήλικη παραβατικότητα που περιλαμβάνει:

  • Σε κάθε πλατεία υπάρχει «soft» αστυνομική παρουσία, προληπτικά, κυρίως άοπλες γυναίκες αστυνομικοί αλλά και αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά, ώστε αν συμβεί κάτι να παρέμβουν.
  • Καταγράφονται τα ανήλικα παιδιά που συστηματικά παραβατούν με μικρές ληστείες και κλοπές.
  • Λειτουργεί panic button αντίστοιχο με την ενδοικογενειακή βία, το οποίο θα πάρουν όσα παιδιά ή όσοι γονείς θέλουν έτσι ώστε την ώρα που σημειωθεί κάποιο περιστατικό να το πατήσουν και να ειδοποιηθεί άμεσα η αστυνομία.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε 500 συλλήψεις ανηλίκων και γονέων», τόνισε. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το έγκλημα στους Άγιους Ανάργυρους τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μια σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουμε κάνει ένα δεκάλογο που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός για να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Είναι καινούργια ζητήματα που εμφανίζονται διαρκώς στην κοινωνία μας και τα οποία θέλουν διαρκή εκπαίδευση και προσπάθεια προκειμένου, σε επίπεδο ενσυναίσθησης, να είναι πλήρως κατανοητά από τους αστυνομικούς και να εφαρμόζεται ο νόμος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν πλέον μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή έρχεται στο τμήμα, είναι δίπλα μας. Την κρατάμε εκεί για την ασφάλειά της. Από την Παρασκευή που θα υπάρχουν τα safe houses νομίζω ότι θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί». Όπως διευκρίνισε στις δομές «καταφύγια» θα μπορούν να φιλοξενούνται γυναίκες, με τα παιδιά τους ακόμα και με τους γονείς τους, για όσες μέρες διαρκεί η κρίση, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας. Διευκρίνισε επίσης ότι «το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι αμιγώς αστυνομικό θέμα, είναι κοινωνικό ζήτημα και ο κόσμος εμπιστεύεται την αστυνομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την πορεία της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αλλά και για τους υπόδικους που παραμένουν στην ΕΛ.ΑΣ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως πολύ σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα της ποινικής διερεύνησης και για το θέμα του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων, αλλά και για τους υπόδικους που ανέρχονται σε 97 στους 60.000 αστυνομικούς. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Οι αστυνομικοί υπόκεινται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, στο πειθαρχικό δίκαιο. Όλα αυτά εξελίσσονται. Πολύ σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση και την ποινική διερεύνηση και θα υπάρχουν καθαρές απαντήσεις. Η αλήθεια για όλους. Οι υπόδικοι στην Ελληνική Αστυνομία είναι 97 στους 60.000. Υπάρχουν και εκεί κανόνες που τηρούνται με τα πειθαρχικά, με τη νόμιμη υπεράσπιση που έχουν οι κατηγορούμενοι, αλλά κάποια στιγμή κάποιοι θα αποταχθούν, κάποιοι θα τιμωρηθούν με άλλον τρόπο, αναλόγως με το τι θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση, με εντολή του Πρωθυπουργού, η ανασύνταξη της Αστυνομίας. «Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο restart στην Αστυνομία. Είναι πρόκληση να αναγεννήσουμε την αστυνομία για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται κυρίως με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την προστασία των αδυνάτων», είπε.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button