Κόσμος

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα – Galaksias.com

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά πανεπιστήμια στον κόσμο επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, όπως το Harvard, το Yale, το Columbia ή το Prinston.

https://www.instagram.com/reel/C6J3Mt-JwPt/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα επαναλαμβάνεται: φοιτητές εγκαθιστούν σκηνές στα πανεπιστήμιά τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Φοιτητές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις έχουν κατασκηνώσει έξω από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη

AP Photo/Ted Shaffrey

Κατόπιν απομακρύνονται, συχνά με βίαιο τρόπο, από αστυνομικούς των δυνάμεων καταστολής των ταραχών, έπειτα από αίτημα των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

Το βράδυ της Τετάρτης (24/3), περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο Πανεπιστήμιο Emerson, στη Βοστόνη.

Σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, έφιπποι αστυνομικοί συνέλαβαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.

Και σήμερα το πρωί, ήταν η σειρά των φοιτητών του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, στις νότιες ΗΠΑ, που απομακρύνθηκαν με βία από την αστυνομία.

Εντούτοις, το κίνημα μεγαλώνει.

https://www.instagram.com/reel/C6J7NNGPodu/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Νωρίς σήμερα , ένας νέος καταυλισμός στήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου George Washington στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα μια διαδήλωση.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα μπρούτζινο άγαλμα του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, από τον οποίο πήρε το όνομά του το πανεπιστήμιο και η πόλη, με μια παλαιστινιακή σημαία στο μέτωπό του. Στη βάση του αγάλματος, διακρίνονται περισσότερες από δέκα σκηνές που έχουν εγκαταστήσει διαδηλωτές.

Εθνοφρουρά

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα κοιμούνται στο κρύο κάθε νύχτα χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή σε ένα καταφύγιο», εξήγησε ο Γιάζεν, ένας Αμερικανο-Παλαιστίνιος φοιτητής στη Νέα Υόρκη, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του σε αυτό το κίνημα.

Πάνω από μία εβδομάδα, ο 23χρονος φοιτητής κοιμάται κάθε νύχτα έξω από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Από αυτό το πανεπιστήμιο ξεκίνησε, πριν από περίπου μία εβδομάδα, το κίνημα διαμαρτυρίας, προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, χάρη κυρίως στην κινητοποίηση των φοιτητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χθες, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου απείλησε να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά στα πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο έλεος ενός «ιού αντισημιτισμού».

Μια μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας κατηγορεί τα πανεπιστήμια για αντισιωνισμό, κατηγορίες που στοίχισαν τις θέσεις τους αυτόν τον χειμώνα στους πρυτάνεις του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η προειδοποίηση του Μάικ Τζόνσον ξυπνά, εντούτοις, οδυνηρές μνήμες στις ΗΠΑ: την 4η Μαΐου του 1970, η Εθνοφρουρά του Οχάιο είχε ανοίξει πυρ στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν.

Ο Λευκός Οίκος προς το παρόν αποφεύγει να αναφέρει αυτό το σενάριο, διαβεβαιώνοντας απλά ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, «στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, τον δημόσιο διάλογο και τη μη διάκριση» στα πανεπιστήμια.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button