Κόσμος

Αγωνία για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν – Ο ρόλος των ΗΠΑ – Galaksias.com

Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ έκαναν δηλώσεις υποδηλώνοντας ότι η απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος θα καθυστερήσει. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, δεν είχε κάνει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με κάποια απόφαση.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για πάνω από έξι ώρες χθες, για να συζητήσει μια πιθανή απάντηση, αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, είπε στο Associated Press ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του του να υπάρξουν αντίποινα, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Το σχέδιό τους (του Ιράν) απέτυχε», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι, παρά την αποτροπή της επίθεσης, η στρατιωτική εκστρατεία δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο.

Πρόσθεσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση κατά της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν μια ευκαιρία για μια νέα «στρατηγική συμμαχία» εναντίον του Ιράν.

Οι δηλώσεις του Γκάλαντ ακολούθησαν μια δήλωση του Μπένι Γκαντς, μέλους της κυβέρνησης ενότητας εν καιρώ πολέμου του Ισραήλ, ο οποίος είπε: «(Το Ισραήλ) θα οικοδομήσει έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσει το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς».

Iσραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στα αντίποινα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης

Τα τρία σενάρια

Τα σενάρια που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι δεν είναι δύο αλλά τρία.

Στην «καλύτερη» περίπτωση το Τελ Αβίβ και ο Νετανιάχου θα αποδεχθούν τις πιέσεις και το μήνυμα από τον Λευκό Οίκο και δεν θα απαντήσουν άμεσα στην ιρανική επίθεση. Το Ισραήλ σε αυτή την περίπτωση θα κρατήσει στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό «χαρτί» με τους Αμερικανούς και θα επιλέξει τη στιγμή την οποία θα το «παίξει», ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα το κάνει για να αποκαταστήσει κάτι από τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον που έχουν διαταραχθεί.

Στο «κακό» σενάριο, το Ισραήλ θα επιχειρήσει επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία να πλήξει απευθείας από τα εδάφη του στόχους στο Ιράν. Σε αυτή την περίπτωση, το Τελ Αβίβ είναι πιθανό να βάλει κατά στόχων που θα έχουν σύνδεση με την χθεσινή επίθεση, καθώς είναι στο δόγμα της χώρας το «απαντάμε σε όσους μας χτυπούν». Στο ενδεχόμενο αυτό, ισραηλινά μαχητικά θα χτυπήσουν πιθανότατα βάσεις από τις οποίες έφυγαν κατά της χώρας drones και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Στο απόλυτα απευκταίο σενάριο, το Ισραήλ θα επιχειρήσει πλήγματα κατά πάντων και όχι μόνο της Τεχεράνης, αλλά και όλων των συνεργατών της στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε μετά από δεκαετίες όχι απλά αραβοΐσραηλινό πόλεμο, αλλά πόλεμο ασύμμετρο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button