ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι τίτλοι τέλους (;) για Τσίπρα, το στρατιωτικό του Κασσελάκη, η Γραμμική Γραφή Α και η εκτός σχεδίου δόμηση, το Αμπου Ντάμπι βλέπει Ελλάδα και το «Χρυσό Ακίνητο» της Αρεοπαγίτου

Τίτλοι τέλους για Τσίπρα;

Οι εξελίξεις τις οποίες πυροδότησε η παρέμβαση Τσίπρα, για προσφυγή σε νέες εσωκομματικές κάλπες, έπεσε στο κενό. Οι περισσότεροι σύντροφοι του τον «άδειασαν» μεγαλοπρεπώς. Μόνη εξαίρεση η Όλγα Γεροβασίλη που δέχτηκε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή να επιχειρήσει να βγάλει το φίδι από την τρύπα και κάποια στελέχη που ήταν γύρω του και στήριξαν την υποψηφιότητα της.

Βρέθηκαν απέναντι στον Τσίπρα: Πρώτος ο Κασσελάκης. Μετά στελέχη που βρίσκονταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό όπως ο Γιώργος Τσίπρας ο οποίος μάλιστα είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είναι παρών στο συνέδριο και να μιλήσει εκεί (όχι να κάνει παρέμβαση μέσω Facebook). Τσίπρας, Παππάς και Φάμελλος πήραν πάνω τους την πρωτοβουλία να ακυρώσουν την πρόταση του για νέες εκλογές που κυριάρχησε. Και βέβαια «άδειασε» τον ιστορικό ηγέτη η συντριπτική πλειονότητα του συνεδρίου που ψήφισε δια βοής να μην γίνουν εκλογές. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να πέσουν τίτλοι τέλους σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού;

Μπούμερανγκ

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παρέμβαση του, έπαιρνε τηλέφωνα σε βουλευτές και στελέχη και τους ζητούσε να στηρίξουν την Όλγα Γεροβασίλη. Άλλοι τον άκουσαν, οι περισσότεροι όχι. Η ανάμειξη του στα εσωτερικά του κόμματος εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Παρά τις πιέσεις που δεχόταν να σταματήσει την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση. Πήγε να διορθώσει με ένα λάθος, το λάθος που έκανε όταν πάνω στο θυμικό της δεινής εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε γραμμή για στήριξη του Κασσελάκη επειδή θεωρούσε την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου ότι τον είχε υπονομεύσει.

Ραντεβού στις ευρωεκλογές

Το γάντι που πέταξε στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας του το πέταξαν πίσω. Θα είναι μοιραία αυτή η προσωπική του ήττα και θα κλείσει για μεγάλο διάστημα το παράθυρο της επιστροφής του; «Ό,τι είχε να πει, το έχει πει στη δήλωση του, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» δήλωσαν συνεργάτες του. Εν ολίγοις έδειξε τις ευρωεκλογές στις οποίες θα κριθεί ο Κασσελάκης είτε το θέλει είτε όχι.

Συνέδριο ηττημένων!

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του μόνο ηττημένους. Ο Κασσελάκης άρπαξε το γάντι του Τσίπρα που πρότεινε εκλογές και δήλωσε «είμαι έτοιμος, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». «Δηλώνω παρούσα» απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη. Μετά προέκυψε η πρωτοβουλία των τριών, Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα να μην γίνουν εκλογές. Ο Κασσελάκης αντέδρασε: «Πώς γίνεται να ζητά τις κάλπες ο πρώην κι ο νυν πρόεδρος και να μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες;» αναρωτήθηκε. «Πώς μπορώ να βγω από το συνέδριο κομμένος σε κομμάτια; Εκλογές στις 10 Μαρτίου». Τελικά δέχθηκε να μην γίνουν εκλογές και να βγει …κομμάτια. Θα φανεί εάν του βγει ή εάν έκανε λάθος που δεν αναβαπτίστηκε.

Χωρίς «λευκή επιταγή»

Το δια ταύτα είναι ότι την «καθαρή λύση» που ήθελε δεν την πήρε. Τον αμφισβητεί εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα ένα σημαντικό κομμάτι των στελεχών και της βάσης. Και βέβαια δεν πήρε και την λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές που επιζητούσε. «Κανείς μας δεν έχει λευκή επιταγή» διεμήνυσε η Όλγα Γεροβασίλη που αναδείχθηκε σε πόλο επιρροής. Θα είναι εκεί απέναντι του πλέον.

Υπό επιτροπεία!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από το συνέδριο με ψηφισμένη την πρόταση Παππά (ήταν πακέτο με την ακύρωση των εκλογών) που προβλέπει:

  1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό.
  2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που έμεινε στη μέση.
  3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές.
  4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Ε, δεν το λες αυτό «πρόεδρος με λυμένα τα χέρια». Πιο κοντά είναι το «πρόεδρος υπό επιτροπεία». Ότι ακριβώς δεν ήθελε ο Κασσελάκης.

Τα ..παζάρια

Άναψαν τα τηλέφωνα και οι μυστικές και φανερές συναντήσεις στο τριήμερο του συνεδρίου μετά την διαφαινόμενη πρόθεση της Όλγας Γεροβασίλη να κατεβεί απέναντι από τον Στέφανο Κασσελάκη. Πολλά ήταν και τα παζάρια που έγιναν. Για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς ενώ φέρεται να είπε στον ..μυστικό δείπνο της Γεροβασίλη, το βράδυ της Πέμπτης «εγώ θα σε στηρίξω, πρέπει να φύγει αυτός» πρωτοστάτησε στο συνέδριο με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Γιώργο Τσίπρα στο να μην γίνουν τώρα εκλογές. Παράλληλα οργίασε το παρασκήνιο ότι ο Παππάς πήρε διαβεβαιώσεις από τον Κασσελάκη ότι θα ανακηρυχθεί αντιπρόεδρος ενώ ο Φάμμελος θα κρατήσει τη θέση του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ την οποία θα έχανε εάν έβγαινε η Γεροβασίλη που είναι βουλευτής.

Ραντεβού στις ευρωεκλογές

Την θέση του προέδρου της Κ.Ο έπαιζε να την δώσει ο Κασσελάκης στον Παππά μετά την συμμαχία που έκαναν μετά την κρίση του περασμένου Σαββατοκύριακου με αφορμή το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη εάν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς την κεντροαριστερά, να αλλάξει όνομα, λογότυπο κλπ. Τα παζάρια θα συνεχιστούν εάν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλές πτήσεις. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του άλλο ένα μεγάλο τραύμα και μια χαμένη ευκαιρία να γίνει πολιτική συζήτηση για το αύριο. Το πάλαι ποτέ κόμμα της αριστεράς βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση.

6.100 email

Αξιόπιστη πηγή μου ανέφερε ότι στο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη απάντησαν περίπου 6.100 μέλη. Το 80% δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα. Ίσως γι αυτό κλείδωσε τον λογαριασμό και δεν άφησε πρόσβαση ούτε στον αν.γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Το «άλλαξε τα όλα» ψαλιδίζεται.

Το στρατιωτικό του

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι να παρουσιαστεί στο στρατό 11-15 Μαρτίου, για να υπηρετήσει ως κάτοικος εξωτερικού 21 μέρες. Δεν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές οπότε λογικά μπορεί να παρουσιαστεί. Εκτός κι αν θέλει να μείνει πίσω για να σβύσει τις νέες φωτιές που άναψαν. Έχει πάντως τις εξής δυνατότητες. Να πάρει αναβολή μέχρι δύο ΕΣΣΟ για «κοινωνικούς λόγους» που στην προκειμένη περίπτωση είναι πολιτικοί. Οι επόμενες ΕΣΣΟ είναι Μαίο και Ιούλιο. Επίσης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και άλλη ημερομηνία κατάταξης – θα του δοθεί- εφόσον θεωρήσει ότι έχει ελεύθερες στο πρόγραμμα του τις 21 μέρες της στράτευσης. Διότι να μετατρέψει σε Κουμουνδούρου τον στρατό δεν θα του επιτραπεί.

Στο Windsor το μνημόσυνο

Χωρίς τον Κάρολο που βρίσκεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά με οικοδέσποινα την Καμίλα και παρόντα τον Γουίλιαμ θα γίνει το μνημόσυνο του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, στην βασιλική κατοικία στο κάστρο του Γουίνδσορ, την Τετάρτη. Είχε προηγηθεί το μνημόσυνο στο Τατόι. Έχουν σταλεί οι επίσημες προσκλήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Θα παρεβρεθούν σχεδόν όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης. Ελάχιστοι θα είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτιστήρα του Κωνσταντίνου που διατηρεί στενές σχεσεις με την οικογένεια του.

Οικοδεσπότης ο Γουίλιαμ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα συγκεντρωθούν όλοι έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί τον πνευματικό τόπο του κάστρου. Θα ακολουθήσει το μνημόσυνο και μετά θα γίνει δεξίωση στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είναι βαφτιστήρας του Κωνσταντίνου. Το Γουίνδσορ είναι το πλέον πολυπληθές κάστρο στον κόσμο. Πάνω από 500 Βρετανοί εργάζονται και ζουν εκεί.

Η Γραμμική Γραφή Α και η εκτός σχεδίου δόμηση!

Ταλέντο αντίστοιχο με όσων προσπαθούν (ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα!) να αποκτυπτογραφήσουν τη Γραμμική Γραφή Α, που χρησιμοποιούσαν οι μινωίτες την εποχή του χαλκού, χρειάζεται κάποιος για να αποκωδικοποιήσει τις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Από τις διαρροές διαβάζουμε πως για να χτίσεις κάποιος σε εκτός σχεδίου περιοχή πρέπει το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο τουλάχιστον 25 μέτρων με πλάτος οδού 3,5 μέτρων.

Αλλά από αυτή την πρόβλεψη εξαιρούνται οι κατοικίες όπου το πρόσωπο μπορεί να μειωθεί και στα 3,5 μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι οικόπεδο προ του 1985 και σε δρόμο που εμφανίζεται στις αεροφωτογραφίες του 1977 έχει διανοιχτεί από δημόσιο φορέα και βρίσκεται τουλάχιστον ένα κτίριο με χρήση κατοικίας εντός ζώνης 50 μέτρων από το οδικό δίκτυο και σε απόσταση 250 μέτρων από το οικόπεδο! Άλλες ρυθμίσεις ισχύουν για τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν από την 31η Μαίου του 1985 έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2003 και αφορούν κατοικία, κ.ο.κ. Η νομοθεσία απλουστεύεται!

Μια …απλή ρύθμιση

Ο Μάικλ Βέντρις, ο ερασιτέχνης γλωσσολόγος και αρχιτέκτονας που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Γραφή Β, αυτήν που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο, θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανός (102 χρονών θα ήταν σήμερα) αν στις 6 Σεπτεμβρίου 1956 δεν σκοτώνονταν σε τροχαίο, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Ο Βέντρις, και ο συνεργάτης του στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β Τζον Τσάντγουικ (πέθανε το 1998), θα δυσκολεύονταν με τη ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι βέβαιο.

Όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δέχθηκε πίεση από παντού. Από τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που αγόρασαν ακίνητα με στόχο να κτίσουν και βρέθηκαν στον αέρα όταν ανετράπη δικαστικά το προηγούμενο καθεστώς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Και από τους χιλιάδες μηχανικούς που είδαν να κλείνει μια μεγάλη, προσοδοφόρα, αγορά. Γνωρίζουμε εξάλλου τι ακριβώς συμβαίνει στην οικοδομή.

Οι εκθέσεις για τα logistics και η σκληρή πραγματικότητα του τρένου

Μόνο στην Ελλάδα διαβάζουμε καθημερινά 2 – 3 εκθέσεις για την έκρηξη των logistics χωρίς να διαβάζουμε τίποτα για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να μετατραπεί πραγματικά η χώρα σε κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη. Γιατί έχει υπολογιστεί πόσο συντομότερα θα έφταναν τα προϊόντα από την Ελλάδα π.χ. Τσεχία ή στην Ουγγαρία σε σχέση με τα γερμανικά λιμάνια.

Δεν μιλάμε για τη Σερβία που δεν διαθέτει λιμάνι και εμείς ούτε να αξιοποιήσουμε την Θεσσαλονίκη δε μπορούμε αφού δε διαθέτει σοβαρή σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Εδώ πέρασε ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών και ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει πως το σχέδιο θα καταρτιστεί από τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα προσλάβει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε θα είμαστε κόμβος εν αναμονή! Και τα ινδικά προϊόντα θα μεταφέρονται στην Ευρώπη με τον πανάρχαιο στόλο φορτηγών μας!

Η United Group, η Nova και η Etisalat

Πριν από λίγες ημέρες η βουλγαρική επιτροπή ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Yettel και της εταιρείας τηλεπικοινωνιακής υποδομής Cetin από την Emirates Telecommunications Group Company (Etisalat). Η εταιρεία από το Αμπου Ντάμπι δεν αγόρασε τηλεπικοινωνιακούς ομίλους μόνο στη Βουλγαρία. Στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας, απέκτησε το 50% (συν μία μετοχή) στις θυγατρικές τηλεπικοινωνιών του τσέχικου ομίλου PPF σε Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Γι’ αυτό το λόγο η Etisalat θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για την απόκτηση της United Group που πωλείται από την βρετανική BC Partners. Η United είναι σε αγορές που δεν έχει παρουσία η Etisalat όπως η Ελλάδα (Nova), η Κροατία, κ.α. Αν και όπως ακούγεται ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και Σαουδάραβες. Το 60% της Etisalat ελέγχεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το 40% από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Σήμερα έχει παρουσία σε 16 χώρες και εξυπηρετεί 155 εκατ. πελάτες. Αυτές τις ημέρες θα βγει και επίσημα στην αγορά ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το (πρώην) ακίνητο Τζιβέλη

Η φημολογία περί United και Nova δεν είναι η μοναδική που συνδέει επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Μία από τις περιπτώσεις αφορά στο νέο πωλητήριο διατηρητέου των 2.450 τετραγωνικών μέτρων στη γωνία των οδών ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη που κάποτε είχε ο μεγαλοεπενδυτής στο ΧΑ Γιάννης Τζιβέλης, πέρασε λόγω οφειλών στην Alpha Bank και τελικά αποκτήθηκε από τον Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν από τα Εμιράτα, γνωστός από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το γεγονός πως ένα ακίνητο που αγοράστηκε γύρω στα 6,5 εκατ. στον πλειστηριασμό βγαίνει τώρα στην αγορά με 50 εκατ. ευρώ μαζί με ένα γειτονικό οικόπεδο 720 τετραγωνικών μέτρων. Πρόεδρος της εταιρείας Druzy που έχει στην κατοχή της το ακίνητο είναι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

To άρθρο Οι τίτλοι τέλους (;) για Τσίπρα, το στρατιωτικό του Κασσελάκη, η Γραμμική Γραφή Α και η εκτός σχεδίου δόμηση, το Αμπου Ντάμπι βλέπει Ελλάδα και το «Χρυσό Ακίνητο» της Αρεοπαγίτου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button