ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Πώς τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας – Galaksias Portal News

Όπως αναφέρουν ο Τάσος Κούτλας και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, εκ των ιδρυτικών στελεχών της C.Ioannina, μίας πολύ δυναμικής κοινότητας ψηφιακών νομάδων που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία «μαγιά» από περίπου 600-700 άτομα που απασχολούνται στο ψηφιακό οικοσύστημα που δημιουργείται. Ο αριθμός είναι αρκετά σημαντικός για μία περιοχή 120.000 κατοίκων, η οποία έχει αρχίζει να βλέπει σημαντικά οφέλη από τις επενδύσεις που έχουν γίνει στα Ιωάννινα από διεθνείς «παίκτες» αλλά και την ταχύτατη ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι ουκ ολίγες εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.

«Ο στόχος μας είναι τα Ιωάννινα να εξελιχθούν σε έναν κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας και ψηφιακής οικονομίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη» επισημαίνει ο κ. Κούτλας, ο οποίος, έχοντας καταγωγή από την Ήπειρο, επέλεξε πριν από μερικά χρόνια, να επιστρέψει εκεί και να εργάζεται για λογαριασμό μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Σημειωτέον πως στις 5 και 6 Απριλίου, η κοινότητα C.Ioannina διοργανώνει το TechFuse, ένα συνέδριο που συνδυάζει πολιτισμό, τεχνολογία και καινοτομία και περιλαμβάνει δεκαέξι ξεχωριστές θεματικές οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις σε διάφορους κλάδους.

Το οικοσύστημα

Αν θέλει κανείς να ορίσει το πότε άρχισε να διαφαίνεται ότι κάτι μπορεί να κινηθεί στα Ιωάννινα, θα πρέπει να πάει πίσω στο 2017 όταν η γερμανική P&I, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του λογισμικού για τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, δημιούργησε ένα κέντρο ανάπτυξης στα Ιωάννινα. Ακολούθησε η Teamviewer, ενώ πλέον στη λίστα των διεθνών «παικτών» έχει προστεθεί και η BestSecret.

Όπως εξηγούν τα μέλη της C.Ioannina, μία «μαγιά» υπήρχε ήδη καθώς στην περιοχή υπήρχαν αρκετές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Η πιο γνωστή, ενδεχομένως, είναι η Natech, η οποία κινείται στο χώρο των λύσεων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά σημαντικές επιτυχίες εκτός Ελλάδας έχουν εταιρείες όπως η Terracom και η Tekmon, ενώ ιδιαίτερες δραστήριες είναι και οι IQSoft αλλά και η PD Neurotechnology. Το γεγονός ότι εταιρείες όπως η PwC και η Deloitte έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουν κέντρα ανάπτυξης στα Ιωάννινα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της κινητικότητας και του ενδιαφέροντος που υπάρχει. Όπως και το ότι πολλές από τις εταιρείες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους στα Ιωάννινα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτικών funds.

Ένας λόγος που τα Ιωάννινα προσελκύουν το ενδιαφέρον εταιρειών είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από το οποίο προέρχονται πολλοί εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες. Επιπλέον, διαθέτει αρκετά ερευνητικά τμήματα και ένα από τα «στοιχήματα» είναι πως τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών θα μετουσιωθούν σε επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τους κ. Κούτλα και Παπαδημητρίου, το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένας από τους λόγους που τα Ιωάννινα προσελκύουν επενδύσεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Όμως, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το υψηλό επίπεδο ποιότητας όσον αφορά στην καθημερινότητα καθώς είναι τα Ιωάννινα είναι μία πόλη με καλές υποδομές, ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, χαμηλή εγκληματικότητα και αρκετές επιλογές. Το γεγονός ότι υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο είναι κάτι στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση οι ξένοι που επιλέγουν τα Ιωάννινα προκειμένου να εργαστούν.

Ακόμη, το κόστος για τη δημιουργία μίας εταιρείας είναι σχετικά χαμηλό, ενώ η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει βοηθήσει και αυτή στην εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό έχουν αναβαθμίσει την πρόσβαση στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία είναι πλέον αρκετά κοντά στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι προκλήσεις όπως είναι ο περιορισμένος αριθμός απευθείας αεροπορικών συνδέσεων αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη προχωρήσει η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα μέλη της κοινότητας C.Ioannina, ο στόχος της προσπάθειας που γίνεται είναι η Ήπειρος να αποκτήσει έναν τρίτο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, πέραν του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού. Η κοινότητα επιδιώκει να βοηθήσει στην προσέλκυση και άλλων επιχειρήσεων ψηφιακών τεχνολογιών επιχειρήσεων από το εξωτερικό, επιδιώκοντας παράλληλα και την περαιτέρω ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος με τη δημιουργία και άλλων startups. Η διοργάνωση του TechFuse είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως θα είναι και η λειτουργία ενός «συνεργατικού» χώρου (coworking space), ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά. Παράλληλα, υπάρχει και το «στοίχημα» της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων της περιοχής, καθώς υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων και όχι μόνο, οι οποίοι με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσαν να εργαστούν σε εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button