Επικαιρότητα

Μικρή στοά και σύστημα “καθρέφτης” για τις όψεις των καταστημάτων -Αλλαγές στα πάρκινγκ και την πρόσβαση των τουριστών (vid) – Galaksias.com

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την ασφαλή πρόσβαση στο μνημείο, ενώ σε ό,τι αφορά τις όψεις των καταστημάτων, θα γίνει ένα σύστημα “καθρέφτης” με τις αισθητικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην είσοδο του μνημείου και του εκδοτηρίου, δηλαδή ένα μικρό καφασωτό ή μια μικρή στοά

Μέχρι απόψε το βράδυ, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός συνέλεγε προτάσεις από τους συνεργάτες του και την Πολεοδομία για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα στην Κνωσό, προκειμένου να προχωρήσει με θετικό πρόσημο η υπόθεση της ένταξης του μνημείου στην UNESCO. Οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου θα παρουσιαστούν την επόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη, παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος επίσης καλείται να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για τον δρόμο στην Κνωσό, τα πεζοδρόμια και τα πάρκινγκ σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφαλή πρόσβαση στο μνημείο. 

Όπως αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, σχεδιάζεται να γίνουν κάποιες άμεσες παρεμβάσεις πριν από την έλευση των εμπειρογνωμόνων της UNESCO τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, δηλαδή από τώρα ως και τον Αύγουστο, εν μέσω δηλαδή του θέρους. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με την ασφαλή πρόσβαση στο μνημείο, ενώ σε ό,τι αφορά τις όψεις των καταστημάτων, θα γίνει ένα σύστημα “καθρέφτης” με τις αισθητικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην είσοδο του μνημείου και του εκδοτηρίου, δηλαδή ένα μικρό καφασωτό ή μια μικρή στοά. 

Όσον αφορά στα καταστήματα, η κ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη είπε ότι αυτά βρίσκονται μεταξύ του ορίου της οικοδομικής γραμμής και του ορίου του οικισμού. Είναι προϋφιστάμενα του 1955, συνεπώς νομίμως υφιστάμενα, αν και κάποια τα “κόβει” η οικοδομική γραμμή, παραδέχτηκε η κ. Αρχοντάκη. 

Συγκεκριμένα, η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας ανέφερε σχετικά:

«Είναι άδικο που η Κνωσός δεν είναι στην UNESCO. Όμως αυτή την περίοδο, που όλοι το έχουμε πάρει ζεστά, το θέμα που συζητούμε αυτόν τον καιρό είναι τι θα παρουσιάσουμε στους εμπειρογνώμονες και τι μπορούμε να κάνουμε. Γιατί η Κνωσός έχει δύσκολη πρόσβαση, σε έναν δρόμο παλιό, εθνικό, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, που περνάει από έναν παλιό οικισμό. 

Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε την ασφαλή πρόσβαση από το πάρκινγκ προς τον αρχαιολογικό χώρο, που έχει φέρει η Αρχαιολογία και θα πρέπει να γίνει εξωραϊσμός όψεων των καταστημάτων που είναι απέναντι. Οι εμπειρογνώμονες έχουν άλλη αισθητική εικόνα για τα μνημεία και θα πρέπει σε αυτό να προσαρμοστούμε. Θα πρέπει να γίνει το πάρκινγκ, η ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών, γιατί κάνει αριστερή στροφή και επίσης περνάει το λεωφορείο που εξυπηρετεί Σκαλάνι και Αρχάνες.

Είναι ο πάνω και ο κάτω οικισμός. Από την Περιφέρεια έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, έχει γίνει η οριοθέτηση του οικισμού, από τον Δήμο θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν στον δήμαρχο, για να πάει στο υπουργείο μαζί με τον περιφερειάρχη, ποια είναι τα άμεσα μέτρα ως τον Σεπτέμβριο και ποια μπορούν να γίνουν ως του χρόνου τον Απρίλιο. 

Κάποια καταστήματα που είναι ακριβώς απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου πέφτουν ανάμεσα στην οριοθέτηση του οικισμού και τη ρυμοτομική γραμμή είναι προϋφιστάμενα του 1955, συνεπώς νομίμως υφιστάμενα. Είναι μπερδεμένο. Δεν μπορούν να γκρεμιστούν τα ακίνητα ως προϋφιστάμενα του 1955.

Οι προσόψεις πρέπει να έχουν μια άλλη αισθητική που να προσιδιάζει με την πρόσοψη του εκδοτηρίου, που να είναι ένα σύστημα “καθρέφτης” και να γίνει μια μικρή στοά. “Πέφτουν” προτάσεις και θα πρέπει να μας πει το υπουργείο ότι συμφωνεί. Το όριο του οικισμού φτάνει στο πεζοδρόμιο των καταστημάτων.

Η οικοδομική γραμμή είναι πιο μέσα και είναι ανάμεσα στις δύο γραμμές», κατέληξε η κ. Αρχοντάκη και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο θα είναι θετικά, όμως από το υπουργείο θα οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή. 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button