Επικαιρότητα

Έμπειρος σκιέρ ο 36χρονος από τη Φλώρινα που καταπλακώθηκε σε χιονοστιβάδα (vid) – Galaksias.com

Βουλγαρικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες κινήθηκαν εκτός πίστας και καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα 150 μέτρων»

Βουλγαρία: Έμπειρος σκιέρ ο 36χρονος από τη Φλώρινα που καταπλακώθηκε σε χιονοστιβάδα

Η τραγωδία σε χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, «άπλωσε» μέσα σε λίγες ώρες ένα πέπλο θλίψης στη Φλώρινα, απ’ όπου καταγόταν ο άτυχος σκιέρ.

Ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μωμτσής που καταπλακώθηκε με φίλους του από χιονοστιβάδα και εντοπίστηκε νεκρός σε μια άκρως επικίνδυνη πλαγιά.

Τα λάθη που του καταλογίζουν διασώστες, τα δημοσιεύματα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας που προβάλουν την τραγωδία εκτενώς, αλλά και τα πρώτα λόγια συγγενικών και φιλικών του προσώπων στο Live News, κρατούν τα όσα έγιναν πριν από ένα 24ωρο ψηλά στην επικαιρότητα.

Το οικογενειακό περιβάλλον του σκιέρ αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega: «Είχε πάει με τους φίλους του για σκι στην Βουλγαρία. Ξεκίνησε να χιονίζει πιο έντονα και ήρθε χιονοστιβάδα. Τα βουλγαρικά μέσα λένε ότι πέρασε από ένα σημείο που απαγορευόταν, δεν ξέρω τι έχει γίνει, στεναχωριέμαι πολύ με αυτά που ακούω. Μπορεί να μην το κατάλαβε γιατί δεν ξέρω αν το γνώριζε το χιονοδρομικό, συνήθως έμενε στην Ελλάδα για σκι, φέτος δεν χιόνισε και γι’

αυτό πήγε στην Βουλγαρία. Δεν έχω επικοινωνήσει ακόμα με τους φίλους του που ήταν μαζί του. Τα παιδιά κατάφεραν να σωθούν».

Οι γονείς του αδικοχαμένου σκιέρ παραμένουν συντετριμμένοι. Έμαθαν την τραγική είδηση από τους διασωθέντες και τότε ξεκίνησε ο δικός τους Γολγοθάς. Ένα δράμα που φαντάζει ατελείωτο.

«Ο Κωνσταντίνος ήταν γνώστης του σκι, έκανε από μικρό παιδί σκι και ήταν εκπαιδευτής, προφανώς η δύναμη της φύσης ξεπερνάει την εμπειρία. Ήταν ορειβάτης, πέρσι πήγε και στο Νεπάλ. Το βουνό ήταν η λατρεία του. Ήταν εκπαιδευτής στην αναρρίχηση, στο σκι. Ήταν συνοδός βουνού».

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, οι 4 φίλοι από την Ελλάδα, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και άρχισαν να κατεβαίνουν την χιονισμένη και επικίνδυνη πλαγιά του Μπόροβιτς για να βγάλουν φωτογραφίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κινήθηκαν εκτός πίστας χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας και κάποια στιγμή θάφτηκαν από μεγάλη χιονοστιβάδα.

Δημοσίευμα βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας σε ορεινά εδάφη, η παρέα των Ελλήνων αποφάσισε να κατέβει την πιο απότομη πλαγιά στο Μπόροβιτς με αποτέλεσμα να θαφτούν στο χιόνι από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε την ώρα της κατάβασης».

Η χιονοστιβάδα μήκους 150 περίπου μέτρων και πλάτους 30 μέτρων παρέσυρε τους σκιέρ με τον 36χρονο Κωνσταντίνο Μωμτσή να ανασύρεται λίγα λεπτά αργότερα νεκρός.

Ο Stefan Hristov, διασώστης περιέγραψε: «Κατέβηκαν αλυσιδωτά, για να τραβήξουν φωτογραφίες. Ήταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, και αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Ο σκιέρ βρίσκονταν σε πιο ακατάλληλο σημείο. Οι snowboarders βρίσκονταν στο χαμηλό μέρος της χιονοστιβάδας και ουσιαστικά τους “ξέβρασε”».

Οι τρεις φίλοι του 36χρονου απεγκλωβίστηκαν μόνοι αλλά ο Κωνσταντίνος Μωμτσής δεν τα κατάφερε.

Και συμπλήρωσε ο διασωστής: «Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι. Οι Έλληνες δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος».

Ο 36χρος Κωνσταντίνος ήταν λάτρης των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά για τον σκοπό αυτό τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Στην εισαγωγική κάρτα στα social media δήλωνε μεταξύ άλλων ότι ήταν «ταξιδιωτικός οδηγός, εκπαιδευτής σκι, ορειβάτης και κατασκηνωτής.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβαζε τα τελευταία χρόνια από εξορμήσεις του σε βουνά, με πιο πρόσφατη την ανάβαση στον Όλυμπο στις 21 του περασμένου Γενάρη, προκαλούν πλέον συγκίνηση και θλίψη στους δικούς του ανθρώπους.

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας συνεχίζονται, με την οικογένεια του θύματος να περιμένει να μάθει πότε θα φτάσει η σορός του Κωνσταντίνου από τη γειτονική χώρα στη Φλώρινα, για την τελευταία πράξη του δράματος με την κηδεία του.

«Με τα (πέδιλα του) σκι μπορεί να ”έκοψε” κάποιο κομμάτι και να δημιουργήθηκε η χιονοστιβάδα»

Φίλος της οικογένειας του σκιέρ μίλησε για τον νεαρό που έχασε άδικα την ζωή του.

«Μεγάλωσε μαζί με τον γιο μου, ήταν ένα παιδί άριστο, ηθικό και καλόψυχο. Ο Κώστας ήταν ένα ριψοκίνδυνο παιδί στον αθλητισμό. Του άρεσαν τα extreme sport».

Για τις συνθήκες του ατυχήματος ανέφερε ο οικογενειακός φίλος:

«Οι τρεις ήταν με σανίδα, ο Κώστας ήταν ο μόνος με πέδιλα του σκι. Η σανίδα στο απάτητο σκι είναι καλύτερη. Με τα (πέδιλα του) σκι μπορεί να ”έκοψε” κάποιο κομμάτι και να δημιουργήθηκε η χιονοστιβάδα. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων, σταματήσανε για να βάλουν πάνω στα κράνη τους κάμερες για να τραβήξουν φωτογραφίες όταν θα κατεβαίνουν την πίστα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button