Επικαιρότητα

Εξιχνιάσθηκαν τρεις περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης σε περιοχές της Έδεσσας και της Κοζάνης

Οι ανωτέρω περιπτώσεις διαπράχθηκαν από 26-03-2024 έως 16-04-2024 σε περιοχές της Κοζάνης και της Έδεσσας.

Ο συλληφθείς είχε το ρόλο του «εισπράκτορα», ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τουλάχιστον ενός ακόμη ατόμου, ως συνεργού του.

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους παθόντες.

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Βοΐου Κοζάνης, συνολικά -3- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων ηλικιωμένων ατόμων και διαπράχθηκαν από 26-03-2024 έως 16-04-2024, σε περιοχές της Κοζάνης και της Έδεσσας.

Συγκεκριμένα,  χθες (16-04-2024) το απόγευμα, από πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης καταγγέλθηκαν απόπειρες τηλεφωνικής απάτης, όπου άγνωστος άνδρας τηλεφωνούσε σε αυτούς και προσποιούμενος τον «αστυνομικό», απαιτούσε την άμεση καταβολή χρηματικών ποσών ή κοσμημάτων από αυτούς, προκειμένου συγγενικό τους πρόσωπο αποφύγει τις δήθεν ποινικές συνέπειες από τροχαίο ατύχημα που είχε προκαλέσει και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων ατόμων.

Κατόπιν τούτου, οργανώθηκε άμεσα αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας  συνελήφθη χθες (16-04-2024) το απόγευμα, σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βοίου Κοζάνης, 47χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι είχε το ρόλο του «εισπράκτορα» και στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα χρυσαφικά αξίας περίπου -6.600- ευρώ, τα οποία είχε παραλάβει νωρίτερα από 73χρονη ημεδαπή, -4- κινητά τηλέφωνα, -1- τάμπλετ, διαρρηκτικά εργαλεία, -2- συσκευές αναπαραγωγής ήχου (cd player) αυτοκινήτου, το χρηματικό ποσό των -435- λέβα Βουλγαρίας καθώς επίσης και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Συνεχιζόμενης της προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι, ο 47χρονος μαζί με άγνωστο άνδρα κατάφεραν να εξαπατήσουν, με πανομοιότυπο τρόπο την 26-03-2024,  88χρονη ημεδαπή στην πόλη της Κοζάνης, από την οποία απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -7.000- ευρώ περίπου και την 14-04-2024, 82χρονη ημεδαπή στην πόλη της Έδεσσας, από την οποία απέσπασαν χρήματα και τιμαλφή αξίας -132.500- ευρώ περίπου, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατασχεθέντα χρυσαφικά αποδόθηκαν στην 73χρονη, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τουλάχιστον ενός ακόμη ατόμου-συνεργού του 47χρονου και παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν άλλων παθόντων.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜγια ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης(Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτηςσε βάρος σας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button