Επικαιρότητα

Χανιώτες εκμεταλλεύτηκαν την παράταση του υπουργείου και έτρεξαν να βγάλουν άδειες δόμησης

Μόνο στα Χανιά εκδόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο 850 οικοδομικές άδειες σε οικόπεδα εκτός σχεδίου μικρότερα των 4 στρεμμάτων

Να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους για δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικόπεδα μέχρι 4 στρέμματα κατάφεραν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα Χανιά, εκμεταλλευόμενοι την παράταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έληξε στις 31 Μαρτίου. 

Με βάση τα στοιχεία της Πολεοδομίας, στη δυτικότερη πόλη της Κρήτης εκδόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο περισσότερες από 800 οικοδομικές άδειες, που πριν από την παράταση βρισκόταν στον “αέρα”. 

Με χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και στα Χανιά να θίγονται από την κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης το 2022, η τελευταία παράταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος αποδείχτηκε σωτήρια, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα δόμησης που κινδύνευε να χαθεί. Συνολικά 850 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες από την Πολεοδομία Χανίων για οικόπεδα εκτός σχεδίου μικρότερα των 4 στρεμμάτων. 

«Είχαμε υποχρέωση, δέσμευση εκ του νόμου, να εκδώσουμε τις οικοδομικές άδειες μετά από παράταση της προθεσμίας μέχρι 31/3/24. Είμαστε χαρούμενοι γιατί τούτο επετεύχθη, καταφέραμε και εκδώσαμε όλες τις οικοδομικές άδειες, ώστε καμία ιδιοκτησία να μη χάσει τη δυνατότητα οικοδομησιμότητας», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζιράκης. 

Η τελευταία ευκαιρία 

Ήταν ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν προλάβει έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης ή για οικοδομική άδεια. Σε επίπεδο επικράτειας, οι θιγόμενοι από τις αλλαγές έφταναν τις 11.000, η πλειονότητα όμως ήταν στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χαζιράκης, «υπάρχουν και επόμενα βήματα για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν αυτές οι περιουσίες και μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, καθότι πρέπει να γίνει και δεύτερος έλεγχος από την υπηρεσία. Προχωράμε και όπως και να ’χει, είναι σημαντικό γιατί πλέον δε δεσμευόμαστε από κάποια προθεσμία που ήταν ένα “μαχαίρι στον λαιμό” για την υπηρεσία». 

Ο κ. Νίκος Χαζιράκης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας

Σε επίπεδο χώρας πάντως, χιλιάδες κατά παρέκκλιση οικόπεδα, για τα οποία δεν είχε υποβληθεί αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, έχασαν το δικαίωμα δόμησης. Στην Πολεοδομία Χανίων επετεύχθη αυτό που έμοιαζε αδύνατο, μιας και όλες οι αιτήσεις εγκρίθηκαν. 

Όσοι πρόλαβαν… πρόλαβαν 

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση που δόθηκε και εξέπνευσε στα τέλη Μαρτίου ήταν ιδιαίτερα αναγκαία για όλες σχεδόν τις νησιωτικές περιοχές, στις οποίες συναντώνται πλήθος κατά παρέκκλιση ακινήτων, ενώ υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες στα πολεοδομικά γραφεία για την έκδοση των αδειών δόμησης. Με την παράταση δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τους μηχανικούς και τα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία. 

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι μεταβατικές, έως ότου γίνει η αναγνώριση οδών με ειδικές μελέτες και έως την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω των 227 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ο οποίος υλοποιείται με χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button