Επικαιρότητα

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης από την Γαύδο – Στη σκιά της επίσκεψης νέες μεταναστευτικές ροές (vid)

Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι ροές προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη είναι μικρές, αναγνώρισε ωστόσο ότι απαιτείται αντιμετώπιση. Μίλησε για ευελιξία στο Ταμείο του Υπουργείου ώστε να στηριχθουν εκτός από τους δήμους που διαθέτουν οργανωμένες δομές και δήμοι που δέχονται πιέσεις από το μεταναστευτικό.

«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε κατά την άφιξη του σήμερα Δευτέρα (1/4) το μεσημέρι στην ακριτική Γαύδο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης. Ταυτόχρονα μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου να στηρίξουν οικονομικά τους δήμους που υποδέχονται μετανάστες,  σημειώνοντας πως «η περιφέρεια Κρήτης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Ο Δημήτρης Καιριδης έφτασε στη Γαύδο λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι με σκάφος του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, υπηρεσιακα στελέχη, τον Περιφερειαρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτακη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή και τον δήμαρχο Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβο. Από το δημαρχιακό κατάστημα του νησιού, πάνω από το λιμάνι Καραβε με φόντο το Λυβικο πέλαγος, έστειλε μήνυμα στήριξης στην εσχατιά της Ευρώπης.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης»

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης για να μεταφέρω το μήνυμα της Ελληνικής κυβέρνησης, ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους Έλληνες, κυρίως δε, δίπλα στους ακρίτες μας. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη βούληση μας να συνεργαστούμε, να συντονίσουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλία, για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο υπουργός. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “τα έχουμε καταφέρει σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες όπως στο Ανατολικό Αιγαίο όπου όπως βλέπετε υπάρχει πια μια σχετική ομαλότητα».

Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε και πάλι την εκτίμηση του ότι οι ροές προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη είναι μικρές, αναγνώρισε ωστόσο ότι απαιτείται αντιμετώπιση. Μίλησε για ευελιξία στο Ταμείο του Υπουργείου ώστε να στηριχθουν εκτός απο τους δήμους που διαθέτουν οργανωμένες δομές και δήμοι που δέχονται πιέσεις από το μεταναστευτικό.

Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανακη, καλωσοριζοντας τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιριδη, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και την περιφερειακή αρχή του νησιού, τόνισε την ανάγκη συντονισμού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Έκανε λόγο για κατανόηση από πλευράς του Υπουργείου της «μικρής αύξησης των ροών» και για μια λύση που αφενός θα διασφαλίζει την ηρεμία και την ομαλότητα στο νησί,  αφετέρου θα επιτρέπει τη μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένες δομές.

keridis _ Gavdos

«Η Γαύδος είναι ένας μικρός τόπος με λίγους κατοίκους, ο Δήμος με μικρό προϋπολογισμό, ωστόσο οι Γαυδιωτες από το υστέρημά τους στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Θα θέλαμε  οικονομική στήριξη εν όψει και της τουριστικής περιόδου για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις ροές και να μην υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό γιατί η Γαύδος από τον τουρισμό ζει» δήλωσε πριν από τη σύσκεψη στο δημαρχείο του ακριτικού νησιού η κ. Στεφανάκη.

Ο Περιφερειαρχης κ. Σταυρος Αρναουτακης επεσήμανε ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνεργεία θα μπορέσει να βρεθεί η βέλτιστη λύση. 

Σε σύσκεψη στο δημαρχείο Γαύδου η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανακη ανέπτυξε στον Υπουργό και τη συνοδεία του τις προεκτάσεις του μεταναστευτικου για το ακριτικό νησί. Η επίσκεψη του Δημήτρη Καιριδη στη Γαυδο πάντως κράτησε μόλις λίγες ώρες. Νωρίς το απόγευμα αναχώρησε για την Κρήτη, με το πρόγραμμα επαφών του να συνεχίζεται σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button