ΕνημέρωσηΟικονομία

Αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% διεθνώς αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 100 δολάρια – Galaksias Portal News

Τις δυσμενείς συνέπειες μιας ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία, ανέλυσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της.

Η υφιστάμενη πρόβλεψη κάνει λόγο για μια μέση τιμή πετρελαίου στα 84 δολάρια/βαρέλι φέτος, όμως το αργό Brent βρίσκεται ήδη κοντά στα 88 δολάρια εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Η Τράπεζα εκτιμά ότι μια μέτρια διαταραχή της προμήθειας πετρελαίου φέτος θα είχε ως αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει το Brent στα 92 δολάρια, ενώ μια πιο σοβαρή διαταραχή θα το ωθούσε άνετα πάνω από τα 100.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πληθωρισμός διεθνώς θα αυξανόταν κατά 1%, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα, ιδίως στις χώρες-καταναλωτές πετρελαίου, όπως είναι η Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε τις τιμές και άλλων εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και τα τρόφιμα.

Από την πλευρά του, το Bloomberg υπολογίζει ότι οι γεωπολιτικές απειλές έχουν προσθέσει 25 δολάρια στην τιμή του αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Άλλες πηγές τοποθετούν το εν λόγω premium πιο κοντά στα 5-10 δολάρια, όμως είναι φανερό πως η ανησυχία έχει επηρεάσει την αγορά.

Καθώς σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού έχει υποχωρήσει σημαντικά στην Ευρώπη, η προσοχή όλων έχει στραφεί στο πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορισμένες δυνατότητες να επηρεάσουν την τιμή, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί όπως ο ΟΠΕΚ+.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να απεξαρτηθεί επενδύοντας στην ηλεκτροκίνηση και την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, όμως πρόκειται για μια αργή διαδικασία που την καθιστά εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις του μαύρου χρυσού για το ορατό μέλλον.

To άρθρο Παγκόσμια Τράπεζα: Αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% διεθνώς αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 100 δολάρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button