Κόσμος

«Γιατί εγώ, γιατί τώρα;» – Η πρώτη σκέψη της Λιζ Τρας όταν έμαθε τον θάνατο της Ελισάβετ

Η πρώτη της σκέψη ήταν «Γιατί εγώ, γιατί τώρα;» όταν έμαθε ότι η βασίλισσα πέθανε.

Η Τρας παραδέχεται ότι έπαθε «σοκ» όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2022 στο νέο της βιβλίο, με τίτλο «Δέκα χρόνια για να σώσουμε τη Δύση».

Σχετικά με την ιστορική τους συνάντηση στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, όπως αναφέρει ο Independent αναφέρει ότι η 96χρονη βασίλισσα φαινόταν να έχει γίνει πιο εύθραυστη». Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «απλά δεν υπήρχε καμία αίσθηση ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο γρήγορα όσο ήρθε».

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε η τελευταία δημόσια φωτογραφία της αείμνηστης βασίλισσας πριν πεθάνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στην κατοικία της στη Σκωτία.

Τα απομνημονεύματα περιγράφουν λεπτομερώς πώς η «μηχανή μπήκε σε λειτουργία».

«Μου έφεραν το μαύρο πένθιμο φόρεμα»

«Μου έφεραν το μαύρο πένθιμο φόρεμά μου φέρεται από το σπίτι μου στο Γκρίνουιτς του νότιου Λονδίνου. Πραγματοποιήθηκαν φρενήρεις τηλεφωνικές κλήσεις με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Άρχισα να σκέφτομαι τι στο καλό θα έλεγα αν συνέβαινε το αδιανόητο», γράφει.

«Την Πέμπτη, λάβαμε την είδηση ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει ειρηνικά στο Μπαλμόραλ. Το να μου το λένε αυτό μόλις τη δεύτερη πλήρη ημέρα μου ως πρωθυπουργός, μου φάνηκε εντελώς εξωπραγματικό. Σε κατάσταση σοκ, βρέθηκα να σκέφτομαι: «Γιατί εγώ, γιατί τώρα;».

Στο βιβλίο, μοιράζεται λεπτομέρειες από τη δεύτερη και τελευταία συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Εκείνη την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν όρθια καθώς με υποδεχόταν στο σαλόνι της. Μου είπαν ότι είχε καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να το κάνει, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη δυσφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Μόλις 49 ημέρες στη Downing Street

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη προσωπική μου ακρόαση μαζί της. Στην προηγούμενη περίπτωση, μετά την απομάκρυνσή μου από μια διαφορετική θέση στην κυβέρνηση, είχε παρατηρήσει ότι το να είσαι γυναίκα στην πολιτική είναι δύσκολο.

Για περίπου 20 λεπτά, συζητήσαμε για την πολιτική – και ήταν σαφές ότι ήταν απόλυτα συντονισμένη με όλα όσα συνέβαιναν, καθώς και ότι ήταν τυπικά αιχμηρή και πνευματώδης. Απλώς δεν υπήρχε καμία αίσθηση ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο γρήγορα όσο ήρθε», είπε.

Η Τρας η θητεία της οποίας στην Downing Street διήρκεσε μόλις 49 ημέρες μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της που προκάλεσε οικονομικό χάος, αποκάλυψε επίσης ότι η εκλιπούσα βασίλισσα της είπε να «ακολουθήσει τους ρυθμούς της».

«Ίσως θα έπρεπε να είχα ακούσει», δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button