Επικαιρότητα

Project για τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας από μαθητές Δημοτικού – Galaksias.com

Πολύτιμη ήταν κι η αρωγή των μαθητών της Ε΄ Δημοτικού ως προς την πραγμάτωση της παραπάνω δράσης.

– Ψηφιακός Χάρτης Μαρτυρικών Χωριών

– Ψηφιακό Μουσείο Μαρτυρικών Χωριών

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές αναζήτησαν ψηφιακό υλικό και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας διαδικτυακά με σκοπό τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Χάρτη κι ενός Ψηφιακού Μουσείου για τις περιοχές που επλήγησαν κατά την περίοδο 1941-1944. Με ένα κλικ, παρατίθενται πληροφορίες για 52 μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, όπως τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Δοξάτο Δράμας, το Κομμένο Άρτας, οι Λιγκιάδες Ιωαννίνων κ.λπ. σε μορφή κειμένου, βίντεο, εικόνων της εποχής και τα παραπάνω συνοδεύονται από ψηφιακή αφήγηση και μουσική υπόκρουση.

Υπεύθυνος για τη σύλληψη της ιδέας, του σχεδιασμού και της υλοποίησης του project είναι ο δάσκαλος της ΣΤ’ τάξης και διευθυντής του Δημοτικού, κύριος Γκούμας Σταμάτιος.

Θερμές ευχαριστίες στην εκπαιδευτικό της Ε’ Δημοτικού, κυρία Παπαδημάτου Ευγενία, για την καθοδήγηση, την οργάνωση και την πολύτιμη βοήθειά της καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της υλοποίησης του εγχειρήματος.

«Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ως το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα και στον πολιτισμό μας. Παράλληλα, με την ανάληψη αυτών των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών επιδιώκεται κι η απαίτηση της επιστροφής όλων των πολιτιστικών θησαυρών στην πατρίδα μας που λεηλατήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Τόσο ο Ψηφιακός Χάρτης των Μαρτυρικών Χωριών όσο και το Ψηφιακό Μουσείο Μαρτυρικών Χωριών αποτελούν προσπάθειες απότισης φόρου τιμής στα θύματα αλλά κι ένα έμπρακτο μήνυμα κατά της αγριότητας και της βαρβαρότητας. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω έργα θα διανεμηθούν αφιλοκερδώς στο Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων».

Τέλος, μέσα από το υψηλής αισθητικής και βαθιάς ιστορικής αξίας περιεχόμενο των έργων των μαθητών τίθεται ως στόχος η καλλιέργεια των αξιών της ειρήνης, του πολιτισμού, της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης για τα θύματα, τους απογόνους τους και του ελληνισμού εν γένει…

«…Πού ο θάνατος, Κύριε; Πού η Ζωή;»

Στο Χαϊδάρι ή τα Καλάβρυτα;
Στην Καισαριανή ή το Δίστομο;
H Αντιγόνη κι η Ηλέκτρα
σχίζουνε με τον θρήνο τους
τον ανελέητο χρόνο.
Κι η Εκάβη άγρυπνη
στα τείχη θυμίζει το Μέγα Χρέος.
Όπου λήθη εκεί θάνατος!
Κύριε, ιδού τα τέκνα σου!

Μικρό Ελεγείο – Ν. Μάτσας

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button