Επικαιρότητα

Άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για εργασίες στον Λόφο Καστέλι (vid) – Galaksias.com

ακρόαση άρθρου

Χανιά: Άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για εργασίες στον Λόφο Καστέλι (vid)

Παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί από το Γενικό Πολεοδομικό Χανίων – Ν. Χαζιράκης: Δεν επιτρέπει χρήσεις σε ξενοδοχείο το ΓΠΣ

Τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού που χορηγεί άδεια δειγματοληψίας, ανάλυσης υλικών και εργασιών στο κτίριο της πρώην Μεραρχίας, αποκαλύπτει ότι οι ενέργειες από την μισθώτρια εταιρία συνεχίζονται με στόχο την τήρηση της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Πολυτεχνείο.

Μάλιστα το Υπουργείο, με την απόφαση της ∆ιεύθυνσης Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και έργων αναστήλωσης στις 13 Μαρτίου, που εγκρίνει τις εργασίες, δείχνει να διευκολύνει τις διαδικασίες για αλλαγή χρήσης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι, σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πρώτης τάξης. Ωστόσο, αν και η σύμβαση προβλέπει την αξιοποίηση του χώρου για τουριστικούς σκοπούς του επενδυτή, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων βάζει φρένο σε οποιαδήποτε χρήση, πέραν αυτών για κοινωφελείς σκοπούς.

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε στον κόσμο, επειδή ρωτήθηκε η δημοτική αρχή και η πολεοδομία για το τι ισχύει, ότι για κάθε κτίριο είτε διατηρητέο ή μνημείο ή οτιδήποτε, όπου ο ιδιώτης θέλει να κάνει εργασίες, απαιτείται μια έγκριση από το αντίστοιχο τμήμα ώστε να πάρει κάποια δείγματα και να κάνει κάποιες μετρήσεις» είπε στο neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Χανίων κ. Νίκος Χαζιράκης. Όπως ο ίδιος εκτιμά, «το ότι εγκρίθηκαν οι εργασίες, δεν σημαίνει και ότι δόθηκε η έγκριση για αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εκπονήσει τη μελέτη και να την καταθέσει ώστε να δει αν μπορεί να προχωρήσει σε δημιουργία ξενοδοχείου στο χώρο αυτό».

Το αίτημα για τη χορήγησης άδειας εργασιών στα κτίρια είχε καταθέσει η εταιρία Belvedere που έχει μισθώσει τα κτίρια, στις 2 Φεβρουαρίου. Παρά την έγκριση του Υπουργείου όμως,το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων δεν επιτρέπει ξενοδοχειακές χρήσεις στα διατηρητέα κτίσματα στο λόφο Καστέλι. Ο κ. Νίκος Χαζιράκης εμφανίζεται απόλυτα ξεκάθαρος ως προς το τι προβλέπει το υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. «Στο λόφο Καστέλι υπάρχουν κάποιες χρήσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές θεωρούμε πλέον. Υπήρχε μια διάταξη που τις θεωρούσε μη δεσμευτικές ώστε να μπορεί να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα. Εμείς όπως και να ’χει τροποποιήσαμε το σημείο αυτό στο Γενικό Πολεοδομικό ώστε να μην επιτρέπεται η χρήση ξενοδοχειακής μονάδας» τόνισε.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων είναι στο στάδιο της εκπόνησης. Πριν από ένα μήνα βγήκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατατέθηκαν ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενώ έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή χωροταξίας και περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι το τέλος του χρόνου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων να έχει επικυρωθεί. Εκτός απροόπτου, η επικύρωση του αναμένεται να ανατρέψει τον σχεδιασμό της μισθώτριας εταιρίας με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολεοδομίας του δήμου Χανίων σημειώνει πως τα κτίρια αυτά, «θα μπορούσαν να έχουν άλλες χρήσεις, πολιτιστικές και γενικότερα χρήσεις του Πολυτεχνείου».

Υπενθυμίζεται ότι όλα άρχισαν τον  Μάρτιο του 2014 όταν η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση του κτιρίου της Rosa Nera στην Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου η οποία υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη για την αξιοποίηση του ως ξενοδοχειακή μονάδα. Η πρώτη εκκένωση της πρώην Μεραρχίας Κρητών έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από 16 χρόνια κατάληψης από τη Ρόζα Νέρα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button