Κόσμος

Οι «Sunday Times»… σφάζουν με το γάντι τον Μαρινάκη – Galaksias.com

Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα, «Sunday Times», σε ένα εκτενές της άρθρο ασχολείται με την προσωπικότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού αλλά και της Νότιγχαμ Φόρεστ. 

Η εφημερίδα, στο άρθρο της με τίτλο «Evangelos Marinakis: links to Greek ultras and scourge of referees», (Ευάγγελος Μαρινάκης: Η σύνδεση με τους χούλιγκανς και η μάστιγα των διαιτητών), κάνει λόγο για τις «μανιώδεις» και «οργισμένες» αντιδράσεις του Ευάγγελου Μαρινάκη εναντίον των διαιτητών, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αγγλία, και τον αποκαλεί ως μια από τις «πιο διχαστικές φιγούρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aφορμή το εμπρηστικό tweet της βρετανικής ομάδας εναντίον του ανθρώπου που ήταν στο VAR, μετά την ήττα της Νότιγχαμ Φόρεστ από την Έβερτον με 2-0, στις 21/4.

Τότε η ομάδα ανέβασε μια ανακοίνωση στο «Χ» (πρώην Twitter) με την οποία επιτέθηκε στο VAR, τονίζοντας ότι «αυτός που το χειριζόταν ήταν οπαδός της Λούτον και ως εκ τούτου αδίκησε τη Νότιγχαμ σε τρεις φάσεις του αγώνα». 

Δείτε τα tweet της Νότιγχαμ: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση «αποκλείεται να ήταν του υπευθύνου των social media της ομάδας» και δείχνει ευθέως ότι ήταν γραμμένη από τον Μαρινάκη. 

«Αλλά η οργή του ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ Φόρεστ για το VAR ήταν «ήπια» σε σχέση με τον «πήχη» που έχει θέσει στην άλλη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, στην Ελλάδα, όπου η βία και ο εκφοβισμός εναντίον διαιτητών και αντιπάλων είναι πολύ συχνή».

«Προειδοποιήσαμε την Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), δηλαδή τη βρετανική αρχή διαιτησίας, πριν από το παιχνίδι, «ότι ο VAR είναι οπαδός της Λούτον, αλλά δεν τον άλλαξαν. Η υπομονή μας έχει δοκιμαστεί πολλές φορές», έγραψε η ομάδα στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, που διαβάστηκε από 44,5 εκατομμύρια κόσμο. 

«Ήρθε κατευθείαν από τον ιδιοκτήτη, από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, που παρακολουθούσε το παιχνίδι σε live streaming από την Ελλάδα την ώρα που περίμενε την άλλη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, να ξεκινήσει τον αγώνα», σημειώνει η εφημερίδα. 

Όπως τονίζεται τα πρότυπα βίας και εκφοβισμού, δηλαδή «το οργισμένο tweet σχετικά με έναν διαιτητή που κοστίζει βαθμούς (σ.σ. στη Νότιγχαμ)» είναι «σχετικά ήρεμο, όπως επισήμανε η “Θύρα 7” του Ολυμπιακού». Έγραψαν στο Twitter: «Οι Άγγλοι φίλαθλοι πιθανότατα δεν έχουν διαβάσει ποτέ ένα δελτίο τύπου 500 λέξεων του Ολυμπιακού μετά από μια κακή παρουσία του διαιτητή. Αυτό εδώ είναι ήπιο. Καλώς ήλθατε στο show!».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «καθιέρωσε (σ.σ. Ο Μαρινάκης) την πεποίθηση ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν κερδίζονται, απλώς, από την καλύτερη ομάδα, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μηχανορραφία και την πολιτική».

«Έβαλε οπλισμένους χούλιγκαν απέναντι στους παίκτες του Ολυμπιακού μετά από ήττα» 

Σε άλλο σημείο ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται μαρτυρία ενός ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού ο οποίος θυμάται ότι μετά από μια ήττα από τον Παναθηναϊκό ο Μαρινάκης, κάλεσε τους οπλισμένους(!) χούλιγκαν στη φυσούνα και είπε στους παίκτες ότι «αν ξαναχάσουν θα έχουν να κάνουν μαζί τους, θα τους αμολήσω…», είπε.

«Πού οφείλεται η οργή του για τους διαιτητές» 

Οι «Times» σημειώνουν ότι «η πικρία του Μαρινάκη εναντίον των διαιτητών δεν είναι κάτι νέο. Τις περισσότερες φορές, οι ανακοινώσεις των ομάδων σχετικά με τις αποφάσεις των διαιτητών ή εκείνες που πιστεύει ότι ήταν λανθασμένες “φιλτράρονται” από τον μεγιστάνα της ναυτιλίας».

Όπως εξηγεί ο συντάκτης του άρθρου «η οργή του προς τους διαιτητές οφείλεται στη σχέση του με τον Ολυμπιακό, πρωτίστως ως οπαδός και μετά ως ιδιοκτήτης»… «Ο Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού από το 2010 και έχει κερδίσει δέκα πρωταθλήματα από τότε. Ο Μαρινάκης αγόρασε οριστικά τον Ολυμπιακό με στόχο να τον κάνει μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη». 

«Το τατουάζ στο αριστερό του χέρι»

Σύμφωνα με τους «Sunday Times», ο Μαρινάκης έχει ένα τατουάζ στο αριστερό του χέρι όλο νόημα: «Ονειρεύομαι, αγαπώ, δημιουργώ, παλεύω, επιβιώνω, νικάω». Και έτσι δεν έχει χρόνο για ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να συνεισφέρουν στον μοναδικό του στόχο: τη νίκη», υποστηρίζουν.

Η δολοφονία Λυγγερίδη 

Στη συνέχεια η κορυφαία βρετανική εφημερίδα, περιγράφει και τον θάνατο του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη από τους χούλιγκαν του Ολυμπιακού, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση από τις διωκτικές αρχές και τονίζει ότι αποκαλύφθηκε περαιτέρω το μέγεθος του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα και η διασύνδεσή του με τον Ολυμπιακό.

«Σε έγγραφα που είδαν οι “Times”, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο οι “ultras” του συλλόγου, η “Θύρα 7”, λειτουργούν στην πόλη του Πειραιά και στον αθλητισμό. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εξακριβώθηκε ότι στους πιο επικίνδυνους οπαδούς χορηγείται διαπίστευση για εντός έδρας αγώνες αλλά και «ελευθέρας» στα γήπεδα»… 

«…το ρεπορτάζ έκανε αναφορά σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ, τον Απρίλιο του 2023, όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και η διοίκηση της ομάδας δεν ήταν ευχαριστημένοι όταν οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν ένα τρίτο γκολ και δόθηκε το σύνθημα από έναν εκ των αρχηγών της Θύρας 7 να πετάξουν μπάλες στο γήπεδο. Οι παίκτες της ΑΕΚ χρειάστηκαν αστυνομική συνοδεία να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο καθώς εκτοξεύτηκαν αντικείμενα εναντίον τους από το τμήμα VIP. Ο Μαρινάκης κατονομάστηκε στην έρευνα ως εμπλεκόμενος σε αυτή την ενέργεια…».

«Η ανατίναξη φούρνου διαιτητή» 

Σε άλλο σημείο το άρθρο επισημαίνει τη βομβιστική επίθεση εναντίον του φούρνου του «μη συνεργάσιμου» διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα και τονίζεται ότι ο κατάλογος της βίας και των κακουργημάτων που έχουν συνδεθεί με ομάδες χούλιγκαν στην Ελλάδα, είναι μεγάλος και όλες οι ενέργειες σχετίζονται με «μη αρεστές» αποφάσεις από τους διαιτητές.

Η εμπλοκή Μαρινάκη με «στημένα» 

Η εφημερίδα θυμίζει ότι το 2015, πριν αγοράσει τη Φόρεστ, ο Μαρινάκης αποκλείστηκε από το ποδόσφαιρο επειδή ερευνήθηκε ως επικεφαλής οργάνωσης που διενεργούσε στημένους αγώνες, απάτες, εκβιασμούς, δωροδοκίες και εκφοβισμό διαιτητών. Ο ίδιος, επισημαίνεται ότι «αρνείται κάθε ανάμειξη». 

«Αυτά για τα οποία κατηγορούμαι είναι μακριά από τη νοοτροπία μου και τον τρόπο που λειτουργώ ως άνθρωπος», είπε ο Μαρινάκης το 2017.  «Δεν είναι μόνο αναληθή, αλλά και αδιανόητα. Δεν απαντώ δημόσια, από επιλογή. Ίσως είναι λάθος, αφού άλλοι μιλούν συνέχεια, αλλά δεν είναι στη φιλοσοφία μου να τροφοδοτώ τον μικρόψυχο, φαύλο κύκλο των αβάσιμων φημών. Προτιμώ η δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει αυτό στην Ελλάδα», είχε πει.

«Ωστόσο, είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου σε μια χώρα όπου είναι κοινός τόπος να αμφισβητείται η ακεραιότητα των διαιτητών, συχνά με ακραίο τρόπο. Το 2018 ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο για να διαμαρτυρηθεί για τον διαιτητή».

Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει την επιστολή που είχαν στείλει οι διαιτητές της Super League προς την ΕΠΟ, διαμαρτυρόμενοι ότι «τα τελευταία χρόνια Έλληνες και ξένοι διαιτητές είναι μόνιμος στόχος, σάκος του μποξ και αποδιοπομπαίος τράγος. Ανακοινώσεις που μένουν ατιμώρητες, εκφοβισμός, απειλές, λεκτικές και σωματικές επιθέσεις — αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που έχουν κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο τοξικό».

Η εμπλοκή του με τη Φόρεστ 

«Ο Μαρινάκης είναι αναμφίβολα αδίστακτος άνθρωπος», σημειώνουν οι «Times» και περιγράφουν την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Φόρεστ, ενώ θυμίζει ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά επί εποχής του πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας, του Στιβ Κούπερ. «Υπολογίζεται ότι ο Μαρινάκης έχει μια περιουσία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και όταν αγόρασε τη Forest για 50 εκατομμύρια λίρες το 2017, δήλωσε ότι στόχος του ήταν να επαναφέρει τις ημέρες δόξας της ομάδας στην Ευρώπη. Στη Forest, δεν ήταν έτσι μαθημένοι. Ήταν προσεκτικοί μετά από κάποια ήττα. Αυτά μέχρι τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Την εποχή που ήταν επικεφαλής ο Στιβ Κούπερ, ο Μαρινάκης διέκοψε μια συνάντηση αφού το άτομο που είχε προσκαλέσει στο γραφείο του μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον Ουαλό. Η συνάντηση τελείωσε άδοξα πριν του σερβίρουν το ποτό που είχε παραγγείλει. Κατά τη διάρκεια της ήττας από την Άρσεναλ στο City Ground, έσπασε την τηλεόραση μπροστά από τη θέση του. Μετά την ήττα με 5-0 από τη Φούλαμ, η διαπίστευσή του βρέθηκε σε έναν θάμνο κοντά στο Craven Cottage…», λέει η εφημερίδα.

Τέλος, το ρεπορτάζ των «Times» αναφέρει και κάποιες καλές στιγμές και ενέργειες του Μαρινάκη, όπως η επιτροπή υποδοχής για πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει έργα και παιδικές χαρές σε όλη την πόλη του Πειραιά, ενώ ήταν δική του ιδέα να οργανώσει ένα φιλικό παιχνίδι «Stop War» με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, καλώντας την ουκρανική ομάδα να μείνει για όσο χρόνο χρειαζόταν δωρεάν.

Στην Αγγλία, επανέφερε τη Φόρεστ στην Premier League‎‎ και έδωσε νέα ελπίδα στους οπαδούς της. Έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τότε που ανέλαβε, έκανε σημαντικές αναβαθμίσεις στο προπονητικό κέντρο και έχει φιλόδοξα σχέδια για το City Ground. «Είναι αφοσιωμένος στη Φόρεστ και κάθε φορά που εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο πριν από έναν αγώνα, καταχειροκροτείται από τους οπαδούς». 

Και το άρθρο καταλήγει: «Σαφώς, για τους οπαδούς της Φόρεστ, η θέλησή του να κερδίσει επιβραβεύεται, αλλά για όλους τους άλλους στην Αγγλία, τουλάχιστον, το πράγμα δείχνει να έχει ξεφύγει πολύ».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button