Κόσμος

«Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση» – Galaksias.com

Αυτό δήλωσε από τη Γαλλία την Τρίτη (2/4) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας τη δυσφορία του για το αδιέξοδο στο Κογκρέσο με επίκεντρο την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Γαλλία.

«Για αυτό ακριβώς, το αίτημα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν υπέβαλε στο (αμερικανικό) Κογκρέσο πρέπει να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να εγκρίνει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, όμως ο πρόεδρός της Μάικ Τζόνσον καθυστερεί το θέμα εδώ και μήνες επικαλούμενος εσωτερικές προτεραιότητες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι εάν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια, οι δυνάμεις της θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν «με μικρά βήματα».

Ο Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί επισκέφθηκαν νωρίτερα ένα εργοστάσιο, όπου η κατασκευάστρια όπλων Nexter παράγει τα συστήματα πυροβολικού Caesar. Ο Λεκορνί δήλωσε πως η Nexter εργάζεται για την παραγωγή 12 τέτοιων συστημάτων τον μήνα έναντι έξι αυτή τη στιγμή.

Πίεση στη Μέση Ανατολή

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στο Παρίσι για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ώρες αφότου η μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen επλήγη από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Γάζας, εντείνοντας την πίεση προς την Ουάσινγκτον να σκληρύνει τη στάση της στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ προτού συναντηθεί με τον Μακρόν. Γάλλοι διπλωμάτες λένε πως θέλουν να εντείνουν τις προσπάθειες στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

«Μπορείς να αισθανθείς ότι οι Αμερικανοί νιώθουν αμηχανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας την αντίθεση μεταξύ των προσπαθειών της Ουάσινγκτον σε ανθρωπιστικό επίπεδο και τη συνεχή προμήθειά της με όπλα στο Ισραήλ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button