Επικαιρότητα

Ποια τροφή φράζει τις αρτηρίες της καρδιάς και θεωρείται η χειρότερη – Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε

Η Dr. Mary Greene, MD, προσθέτει ότι οι αρτηρίες είναι, γενικά, αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα μακριά από την καρδιά και το παραδίδουν στα όργανά σας

Αναρωτιέστε ποια είναι η τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε την υγεία των αρτηριών σας; Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες, ότι η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς.

«Έπαθα καρδιακή προσβολή στα 34 – Αυτό ήταν το Νο1 σύμπτωμα που είχα» – Η εξομολόγηση γυναίκας για τον «σιωπηλό δολοφόνο»
Ακόμα και αν έχετε κάνει μια επιφανειακή έρευνα σχετικά με τη διατροφή που είναι φιλική για την καρδιά, πιθανότατα έχετε δει τη μεσογειακή διατροφή να προτείνεται ως το πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Μια υγιεινή διατροφή είναι αυτή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες, σύμφωνα με τους καρδιολόγους
Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ποια τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία των αρτηριών μας. Όμως ποια είναι εκείνα που πρέπει να αποφεύγετε; Ο Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, Harlan Krumholz και η καρδιολόγος στο Manhattan Cardiology, Mary Greene, συμφωνούν ότι η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες είναι τα τηγανητά.

«Τα χειρότερα τρόφιμα για τις αρτηρίες σας είναι αυτά που μαγειρεύονται με φλεγμονώδη έλαια, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα μαγειρικά έλαια εκτός από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο», εξηγεί η Dr. Greene.

Προσθέτει επίσης ότι ακόμη και αυτά τα υγιεινά έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και όχι για τηγάνισμα.

Ο Dr. Krumholz συμφωνεί απόλυτα, λέγοντας ότι τα trans λιπαρά, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια και σε πολλά επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι για κάθε αύξηση 2% των trans λιπαρών στη διατροφή, υπάρχει αύξηση κατά 23% του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Ο λόγος για τον οποίο τα trans λιπαρά είναι τόσο επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία είναι επειδή αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (την “κακή” χοληστερόλη) ενώ παράλληλα μειώνουν την HDL χοληστερόλη (την “καλή” χοληστερόλη). Τα trans λιπαρά είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στους παραγωγούς τροφίμων να χρησιμοποιούν μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Ωστόσο, η Dr. Greene προειδοποιεί ότι τα trans λιπαρά μπορεί ακόμα να εμφανίζονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Οποιοδήποτε τηγανητό φαγητό αποτελεί πηγή trans λιπαρών, όπως:

  • τηγανητές πατάτες,
  • κρεμμυδάκια,
  • τηγανητά θαλασσινά και
  • τηγανίτες
  • Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς, καθώς “τηγανίζουν” τα τρόφιμα με αέρα αντί για επικίνδυνα έλαια.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας υγιείς, το να περιορίσετε την κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Είναι μια συμβουλή που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να ακολουθήσουμε όλοι, για την υγεία της καρδιάς μας.

Η πλάκα φράζει τις αρτηρίες
Ένας από τους τρόπους να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι να μειώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες. Η συσσώρευση πλάκας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για:

καρδιαγγειακά νοσήματα,
καρδιακή προσβολή και
εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παράγοντες κινδύνου για τη συσσώρευση πλάκας είναι:

  • το κάπνισμα,
  • το άγχος,
  • ο καθιστικός τρόπος ζωής,
  • η παχυσαρκία,
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση και
  • η υψηλή χοληστερόλη
  • Γιατί είναι σημαντική η υγεία των αρτηριών σας

Οι αρτηρίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Dr. Harlan Krumholz, εξηγεί ότι οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό σας. «Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας, καθώς χρειάζεστε αυτούς τους αγωγούς για να επιτρέψουν την υγιή ροή του αίματος», λέει.

Η Dr. Mary Greene, MD, προσθέτει ότι οι αρτηρίες είναι, γενικά, αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα μακριά από την καρδιά και το παραδίδουν στα όργανά σας. (Επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως οι πνευμονικές αρτηρίες και οι ομφαλικές αρτηρίες).

Πώς να διατηρήσετε υγιείς τις αρτηρίες σας:

Για να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας υγιείς, η Dr. Greene τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας:

  • η τακτική άσκηση (η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά την εβδομάδα άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας άσκησης),
  • ο επαρκής ύπνος
  • ο περιορισμός του στρες

Επιπλέον, αναφέρει ότι άτομα άνω των 40 ετών ή με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων μπορούν να ωφεληθούν από μια συνάντηση με καρδιολόγο.

Η καλύτερη διατροφή για την υγεία των αρτηριών
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι δύο καρδιολόγοι συμφωνούν ότι η διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση υγιών αρτηριών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε:

  • λαχανικά,
  • φρούτα,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • όσπρια και
  • λιπαρά οξέα omega-3 (που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ψάρια, ελαιόλαδο και καρύδια),
  • μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button